“Фалшификаторите-2” остават на свобода

Публикувано на ср, 24 Апр. 2013
867 четения

Всички членове на група за производство на фалшиви винетки във Велико Търново, станала известна като “Фалшификаторите 2”, остават на свобода. Йордан Йорданов, Атанас Атанасов и Божидар Блажев бяха задържани през януари 2011 г., след като в кв. “Асенов” антимафиоти от ГД БОП откриха импровизирана печатница за винетни стикери с цялата необходима техника и заготовки за изработката им. Тогава от прокуратурата и полицията съобщиха, че от продажбата на фалшивите стикери за товарни автомобили тримата са щели да реализират печалба от 700 000 лева, а предотвратената щета за държавата е в размер на 3 млн.лв.
Според разследващите Атанасов се е занимавал с техническата част по изработката, Блажев – с разпространението, а Йорданов финансирал със средства нелегалната манифактура. Производството бе финализирано през пролетта на м.г. и през лятото тримата бяха изправени пред Окръжен съд. Блажев и Атанасов се признаха за виновни, след като Окръжна прокуратура им предложи споразумения и още тогава получиха условни наказания. Делото продължи единствено срещу Йорданов, който отричаше да има каквато и да било връзка с нелегалното производство. Според неговата версия той дал 6000 лв.на Атанасов като заем, без да знае за какво ще се ползват. След представени експертизи и разпити на свидетели, прокуратурата измени обвинението от съучастие в помагачество, а Йорданов внезапно “се съгласил” с обвинителния акт и приел споразумение. ВТОС е одобрил споразумението и е постановил 2 г. лишаване от свобода условно за подсъдимия. Така и последният от групата за фалшификации остава на свобода. Решението на съда не подлежи на обжалване и протест и влиза в сила незабавно.
Производството по разбитата година по-рано група за производство на винетки “Фалшификаторите” все още не е стигнала до съда. За неин тартор бе сочен Мирослав Танков, а в хода на разследването като обвиняем бе привлечен и бизнесменът Иван Иванов.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново