В Горна Оряховица десетки почетоха паметта на убития Тихомир Иванов

Публикувано на пт, 23 авг. 2013
1114 четения

Десетки роднини, приятели и познати на 24-годишния Тихомир Иванов, убит по жесток начин на 14 юли, се стекоха в гробищния парк в Горна Оряховица вчера, за да почетат паметта му. С десетки свещички и бели цветя над 50 души от железничарския град и околните села се събраха около гроба на Тишо, обединени в мъката си, точно 40 дни, след като младежът си отиде, погубен от 23-годишният си бивш съученик Ивайло Иванов – Папурката.
Трагедията потресе Горна Оряховица, а близките и приятелите на Тишо все още не могат да си обяснят какво е провокирало Ивайло да извърши бруталното убийство. Това време се оказа недостатъчно и на прокуратурата да установи дали Папурката трябва да понесе цялата тежест на закона, след като наръга десетки пъти с нож своя бивш съученик, дошъл в апартамента, за да поправи компютъра му. Тройна психиатрична експертиза трябва да даде отговор на въпроса, дали е вменяем, но към момента тя все още не е изготвена. Докато резултатите от нея са готови, Ивайло ще остане в психиатричното отделение на Затворническата болница в Ловеч.
Близки на убития Тихомир не скриват опасенията си, че Папурката ще направи всичко възможно да убеди вещите лица в своята невменяемост, тъй като в противен случай по чл. 116 от НК го грозят от 15 г. доживотен затвор без замяна. По данни на прокуратурата Ивайло два пъти е приеман в психиатричната болница в Церова кория с диагноза “параноидна шизофрения”. Това обаче не означава автоматично, че не е можел да осъзнава и съзнателно да контролира действията си в конкретния случай, твърдят юристи. Пред съда Ивайло заяви, че е “трябвало да се защитава”, но не пожела да даде допълнителни разяснения. На практика той е единственият, който знае какво точно се е случило в апартамента му, а според разследващи не давал последователни обяснения в тази насока.
По информация на живеещи в блока на ул. “Дружба” 8, апартаментът на Папурката, където е убит Тихомир, е запечатан и до ден днешен. Според полицаи, практиката била самите собственици да подадат заявление за отварянето му до прокуратурата, но майката на Ивайло към момента нямала желание се връща там.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново