Цялата полиция на крак за първия учебен ден

Публикувано на пт, 13 сеп. 2013
359 четения

Всички полицаи в областта излизат на дежурство за първия учебен ден. За откриването на новата учебна година на 16 септември е създадена необходимата организация за обезпечаване на районите на училищата в областта в пиковите часове с полицейско присъствие. Това съобщи началникът на КАТ – Велико Търново, гл. инспектор Николай Иванов.
От 16 до 30 септември ще се проведе традиционната вече полицейска акция “Децата тръгват на училище”.
От началото на годината до 31 август в областта при пътнотранспортни произшествия са пострадали 17 деца и младежи, което е с 9 случая по-малко от същия период на миналата година. 6 от наранените деца са пешеходци до 14-годишна възраст. Културата на безопасност на движение на децата е много ниска. Това донякъде се дължи на малкия брой часове за това в училище, но най-вече на лошия пример, който дават родителите, коментира гл. инсп. Иванов. За пример той даде случка от преди няколко дена, когато баща е пресичал с невръстния си син през загражденията и по средата на натовареното кръстовище пред читалище “Искра” във В. Търново. Когато шефът на КАТ му направил забележка и го попитал защо го прави, бащата нарушител не можал да даде отговор.
В национален мащаб през тази година при ПТП са загинали 22 деца и юноши, а ранените са 819.
Възрастните на улицата почти не реагират при рискова игра на децата на пътното платно. Те не ги учат, че не трябва да пресичат между паркирали коли и че първо трябва да се огледат на ляво и после на дясно, коментира шефът на сектор “Пътна полиция”. Той призова за завишаване на контрола в училищата, когато децата играят навън през междучасието.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново