Търновци, измамени от изкуствен интелект, с оферти за екскурзии и мобилни телефони

Публикувано на вт, 9 апр. 2024
850 четения

Измамите с участието на изкуствен интелект все повече са на път да изместят телефоните. През последните месеци немалко търновци са били обект на интерес от страна на измамници, а колко са станали техни жертви, за съжаление, не е ясно. Най-често използваните досега сценарии от ало измамниците, свързани с пострадал близък, нуждаещ се от средства за животоспасяваща операция или задържан за участие в ПТП, сега вече са на път да отидат завинаги в историята. Новите сценарии са свързани с положителни неща, предизвикващи интереса, като печелене от лотария или томбола. А наградите, които се обявяват, най-често са черна и бяла техника или мобилни телефони. Един от хората, хванали се на въдицата на мошениците, е великотърновецът Николай Стойков. Преди месец той получава на пощата си имейл от името на голяма търговска верига, че е спечелил модерен мобилен телефон, чиято продажна цена е над 3000 лв. За да го получи, мъжът трябвало да заплати само 120 лв. за транспортни разходи и ДДС. В съобщението била посочена банкова сметка, на която трябвало да бъдат преведени парите, като се указвало, че това трябва да стане в тридневен срок. В противен случай офертата изгаряла и телефонът щял да бъде получен от следващия в “списъка”. За ,какъв списък ставало въпрос след като мобилното устройство било спечелено на томбола, на този въпрос Николай се досетил да търси отговор едва след като вече бил станал жертва на измамниците.
Без да се замисли много и без да се посъветва със семейството си, Стойков още на следващия ден изпратил исканата сума и зачакал обаждането от куриера, който трябвало да му донесе пратката на домашния адрес. Вместо това обаче след два дни той получил ново съобщение, в което му се съобщавало, че има проблем с вноса на партидата мобилни телефони от чужбина, в която бил и неговият, и затова се налагало да бъдат довнесени още 100 лв. за освобождаването на апарата от митницата. Този път предупредителната лампичка светнала в главата на Николай и той започнал да изпитва сериозни съмнения, че някой се опитва да го преметне. Разказал за случая на свой приятел, който бил в час с модерните технологии. При направената проверка било установено, че имейлът, от който Николай получил двете съобщения, нямал нищо общо с въпросната верига търговски обекти, тъй като бил домейнът на пощата, от която били изпратени те, е регистриран в африканска държава. За съжаление, заради банковата тайна Николай не могъл да разбере кой е титуляр на сметката, на която превел исканата сума.
След като споделил за случая си в социалните мрежи, Николай Стойков разбрал, че далеч не е единственият, който станал жертва на модерните ало измамници. Потребителят Иван Стоев пък бил заблуден чрез директно телефонно обаждане. Гласът отсреща се представил като служител от отдела “Връзки с клиенти” на голяма международна компания. Той обяснил, че Стоев бил избран от системата на случаен принцип и печели двуседмична почивка на Балеарските острови. Единствената “дребна” подробност била, че за да резервира самолетните си билети, късметлията трябвало да изпрати по банков път сумата от 450 долара, които обаче след това щели да му бъдат възстановени. Подмамен от примамливата оферта, Стоев също се “вързал” и изпратил парите. А когато седмица две след това не получил нито самолетни билети, нито някакво потвърждение разбрал, че е станал жертва на измама. Мъжът е убеден също, че по телефона е разговарял не с жив човек, а с изкуствен интелект, тъй като по думите му гласът от другата страна на слушалката звучал като пуснат да звучи предварително направен запис.
Все още е доста трудно у нас да се установи кои са извършителите на поредните нагли измами. Според разследващите един от сериозните проблеми е възможността хора от други държави да откриват у нас дистанционно банкови сметки през интернет. Така на практика по никакъв начин не може да се установи кое реално съществуващо лице стои зад конкретната сметка, за да бъде то издирено и да му бъде потърсена наказателна отговорност. От друга страна измамените сами и напълно доброволно извършват паричните преводи, което не дава възможност за полицейска намеса. И не на последно място банковата тайна не дава никаква възможност на самите жертви да получат повече информация за това кой в крайна сметка се е възползвал от тяхната наивност. Ангажираните с разследването на подобен тип интернет измами обаче са категорични, че през следващите години с напредването на IT-технологиите и навлизането на изкуствения интелект броят и разновидностите на интернет измамите все повече ще се увеличава, а разкриването им ще става все по-трудно и дори невъзможно.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново