Съдят счетоводителя, проиграл на тото парите за психично болните

Публикувано на ср, 26 юни 2013
1009 четения

Бившият главен счетоводител и икономически мениджър на психодиспансера във Велико Търново отново отива на съд заради това, че е играл тото с парите за лечение и издръжка на психично болните. Обвинението срещу Христослав Панов е за присвояване на 108 492 лева от касата на здравното заведение. Парите му били отпускани от касиера Георги Асенов, който също е подсъдим. Кражбите са извършвани от началото на 2001 г. до есента на 2005 г.
335 са ордерите на Панов, с които, според държавното обвинение, той е присвоил парите, дадени му да ги пази и управлява като длъжностно лице. На 40 от ордерите няма подпис, печат, дата. С някои от счетоводните бланки пари са вземани за цигари, подаръци, мобилен апарат, грозде, шах и др. Панов лично получил 10 500 лв. от варненската фирма “ЕЛПАК” ООД срещу приходни касови ордери, които обаче не осчетоводил.
Делото срещу счетоводителя се гледа за втори път. През 2009 г. Панов беше осъден на три години условно. Апелативният съд във В. Търново обаче върна делото за ново разглеждане. Този път наред със счетоводителя като подсъдим беше привлечен и касиерът на психодиспансера Георги Асенов.
Злоупотребите бяха разкрити преди 8 г. при финансова ревизия в здравното заведение. При проверката беше установено, че от диспансера са източени 256 481 лв. Служители от здравното заведение тогава се опитаха да осуетят ревизията. В административната сграда бе предизвикан умишлен пожар, който обаче не успя да унищожи касата и счетоводната документация. Седмица след това бе извършен нов палеж. След потушаването на пламъците се разбра, че вратите на канцеларията и сейфа са разбити, липсват 1000 лв., но архивът отново бе оцелял. После документацията беше изнесена на тайно място и ревизията продължи. На Христослав Панов беше съставен акт за начет за неиздължение към касата на лечебното заведение в размер на 132 216 лв. с лихвите. При проверката станало ясно, че в отчетите са вписвани повече болни от реалния брой, за да бъде отпусната по-голяма държавна субсидия на диспансера.
Според обвинението Панов е съставил официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства за наличните парични средства на дружеството в балансите, приложени към годишните данъчни декларации за всяка от годините между 2001 до 2005 г.
Бившият касиер на психодиспансера Георги Асенов ще отговаря, че не е вписал като разход в касовата книга на лечебното заведение 370 касови ордера на стойност 17 576 лв. и предоставил сумите по тях на Христослав Панов без служебно основание. Асенов ще бъде съден още, че е присвоил 2394 лв. на лечебницата и е съставил касова книга, като не вписал в разходната част 351 разходни касови ордера за 100 387 лв.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново