Съдът отмени актове за 1000 лв., наложени на кмета на Елена

Публикувано на пн, 26 авг. 2013
305 четения

Районният съд в Елена отмени два акта с наложена санкция от по 500 лева за всеки на кмета на Община Елена Дилян Млъзев. Глобите са били наложени след констатирани нередности при планова проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (ДФИ), извършена в края на август миналата година.
Според служителите на ДФИ, Община Елена е допуснала нарушение на изискванията на ЗОП при процедурите по обществена поръчка за изграждане на девет детски площадки. На 19 септември 2011 година е била определена фирма изпълнител на поръчката, но останалите кандидати обжалвали решението и едва в началото на февруари 2012 г. Върховният административен съд се произнесъл окончателно по казуса.
Според инспекторите, след решението на ВАС, кметът е бил длъжен да освободи задължителните финансови гаранции, внесени от две от фирмите кандидати по обществената поръчка в срок от 2 до 8 февруари. Парите им обаче били освободени едва на 15 февруари, което се явявало нарушение на ЗОП и поради това на Млъзев бил съставен акт за 500 лева. Съставили и втори акт за абсолютно идентично нарушение, касаещо трета фирма участник, чиито гаранции трябвало да се освободят по-рано – между 4 и 7 октомври 2011 г.
Районен съд – Елена, признава и двата акта за незаконосъобразни. В първия инспекторите от ДФИ са допуснали грешка в собствения си акт, посочвайки, че срокът за обжалване на кметската заповед за поръчката приключва на 8 февруари, а не на 1 февруари, когато е излязло окончателното решение на ВАС. В така описаната ситуация Млъзев не е извършил никакво нарушение, тъй като е освободил гаранциите в срок. По отношение на втория акт, съставът на РС – Елена, отбелязва, че няма никаква логика Млъзев да плаща глоба за констатирано нарушение, което касае срока от 4 до 7 октомври 2011 г. По това време той просто не е бил кмет на Общината – факт, незнайно защо останал незабелязан от ревизорите.
Решенията на РС – Елена, подлежат на обжалване пред Административен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново