Съдът остави зад решетките полицая, продавал дрога

Публикувано на пн, 15 Апр. 2013
3336 четения

Задържаният полицай Марин Трифонов.

Най-тежката мярка “задържане под стража” наложи Великотърновският окръжен съд на 32-годишния полицай Марин Трифонов. Той беше спипан да продава 450 грама канабис на бензиностанция край Попово в края на миналата семица.
По непотвърдена информация, клиент в сделката е бил подставено лице. Задържани са двама мъже, придружавали полицая – Д. С. от Стражица (33 г.) и М. И. (34 г.) от Велико Търново. Двамата имат криминални регистрации за кражба и обсебване. След претърсване на домовете на тримата са открити още 8 грама амфетамин, толкова марихуана и електронна везна. Акцията бе проведена от антимафиоти от ГД БОП, Дирекция “Вътрешна сигурност” и полицейски служители от ОД на МВР във Велико Търново и Търговище. При нея е извършен и обиск на гараж във Велико Търново, ползван от И. Р. (23 г.) и А. К. (34 г.) – и двамата от Горна Оряховица, и Т. М. (30 г.) от Трявна. И тримата имат криминални регистрации, като И. Р. и Т. М. са известни на полицията по линия на наркотични вещества. В гаража полицията открила около 230 грама марихуана и 850 грама бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин. Освен наркотиците са иззети множество химични вещества и лекарства, сред които около 200 блистера “Судафед”. По същество това не е забранен медикамент, но съдържащият се в него псевдоефедрин се използва като прекурсор за синтез на метамфетамин. Останалите открити вещества също имат различна роля в производството на синтетична дрога. Иззети са още колби и епруветки, които ясно показват, че гаражът е бил нарколаборатория.
Все още няма събрани конкретни доказателства за връзката между Трифонов и лабораторията в старата столица. Изяснява се и точната роля на останалите мъже в схемата. Обвинение е повдигнато само на полицая.
Мярката му за неотклонение бе разгледана при закрити врата, като родителите и сестра му чакаха в кулоарите, за да чуят решението на съда.
До 2010 година Трифонов е работил като патрулен към “Охранителна полиция” в РУП – Стражица. Дисциплинарно е уволнен след проверка по жалба на граждани за насилие към непълнолетни. Впоследствие съдът го връща на работа. Той остава на същата длъжност, но в РУП – Елена. По информация на директора на ОД на МВР комисар Живко Коцев за последните 2 години срещу Трифонов не е имало сигнали и жалби. В момента полицаят е отстранен от длъжност. Разследването продължава.
Пламен КАРАИВАНОВ , сн.авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново