Съдът глоби трима студенти за хулиганство

Публикувано на ср, 23 окт. 2013
667 четения

Те се оплакват от полицейски произвол

Великотърновският районен съд постанови по 100 лева глоба за великотърновците Николен К. (20 г.) , Илия Г. (22г.) и Владислав А. (21 г.), които в понеделник били изправени пред Темида по Указа за борба с дребното хулиганство. Около 23,15 ч. в неделя на тел. 112 постъпил сигнал от жена, която се оплакала от силен шум на улица “П. Волов” в кв. “Картала” в старата столица. По думите й младежи слушали силна музика в таванска стаичка на посочения адрес и й пречели да почива. На място била изпратена дежурна оперативна група с трима полицейски служители. Позвънили на вратата и им отворил младеж, на когото наредили веднага да спре музиката и поискали легитимация от всички присъстващи. По това време в апартамента имало 12 души, повечето от които студенти, които “поливали” успешно взет изпит. Отново според показанията на полицаите, те са били поканени да влязат в жилището от младежа, който им отворил.
Последвалите събития са силно противоречиви. Трима от младежите – Николен, Илия и Владислав, отказали да представят личните си карти. Според техния адвокат Огнян Симеонов, младежите поискали първо униформените служители да се легитимират, преди те самите да показват документи.
Според съобщението на ОД на МВР тримата се държали изключително грубо и предизвикателно и многократно заплашвали служителите на реда с думите “какви сте вие”, “какво правите тук”, “знаете ли кой съм аз”, “утре ще ви уволня”, “махайте се от тука”, като отправяли псувни и ругатни към полицаите.
Присъстващи на купона младежи твърдят, че униформените отделили Николен, Илия и Владислав и ги затворили в отделна стая. След това се обадили за подкрепления. Студентите твърдят, че на място са пристигнали повече от три патрулни автомобила. Според обясненията, които по-късно са дали пред адвоката, именно допълнително пристигналите полицаи безцеремонно започнали да блъскат младежите, стъпвали по тях и ги налагали с палки. Закопчали тримата “непокорни” младежи и ги отвели в Районното управление. В понеделник и тримата си извадили медицински свидетелства и в същия ден били изправени пред съда, за да отговарят за хулиганство. Въпреки че ВТРС ги е признал за виновни, адвокат Симеонов е обжалвал решението и по казуса е насрочено ново дело в четвъртък. По думите му, младежите са твърдо решени да подадат жалби в прокуратурата за нанесени телесни повреди и за превишаване на служебните правомощия от полицията.
“Нямам никакво основание да смятам, че служителите са превишили правомощията си. Ние трябва ли да се оплачем, че те са били псувани, обиждани и унижавани? Ако тези хора имат някакви претенции, да си ги отнесат по съответния ред”, заяви директорът на ОД на МВР – Велико Търново, гл. инсп. Христо Христов.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново