Разбиха престъпна група, обрала кооперация в с. Горна Студена

Публикувано на пн, 13 май 2013
576 четения

Престъпна група от плевенското село Бохот бе задържана от свищовски полицаи, непосредствено след кражба на 42 чувала с царевично семе от земеделска кооперация в Горна Студена. Апашите извършили кражбата около 4 часа сутринта, като използвали, по първоначални данни, три автомобила. Прескочили оградата и пробили отвор в тухлената стена на склад. Изнесли намерения вътре фураж, натоварили го на колите и потеглили към Плевен.
През същата нощ служители на РУП – Свищов, провеждали специализирана операция в района и множество патрулни екипи извършвали проверки по пътища и населени места. Около 5 ч. сутринта един от патрулите, контролиращ между Горна Студена и Овча могила, забелязал “Опел Вектра” с плевенска регистрация и подал сигнал със стоп-палка на водача да отбие. Проверката била рутинна, тъй като сигнал за кражбата в земеделската кооперация все още не бил подаден. Водачът на опела, който бил един от участниците в престъплението, обаче решил, че пътят е заварден именно заради тях, паникьосал се и подал газ, подминавайки патрула. Веднага след него преминал и автомобил “Ауди А6”, който също не се подчинил на подадения сигнал от полицията.
Униформените служители незабавно се свързали с управлението и в целия район били извършени заградителни мероприятия. Следващият патрул по трасето поставил ленти с шипове през пътя. Опелът не успял да ги избегне и полицаите го открили малко по-късно, отбит край пътя, с отворени врати и спукани гуми. Водачът изоставил возилото и се опитал да избяга пеша през нивите, но бил настигнат и закопчан. 49-годишният С. А. от Бохот бил известен на органите на реда в Плевен, но не бил осъждан. В автомобила му били намерени личните документи на трима души – К. М. (34 г.), М. А. (25 г. ) и А. И. (33 г.) – всички от Бохот. Първият шофирал изплъзналото се “Ауди”, което по-късно било спряно близо до Полски Тръмбеш. Другите двама безпрепятствено стигнали до Плевен с трети автомобил. Докато се опитвали да изяснят случая, председателят на кооперацията в Горна Студена установил, че складът е обран, и подал сигнал. Тъй като полицаите забелязали изпадали царевични семена в багажника на опела, бързо се досетили, че в ръцете им са попаднали именно търсените крадци. С. А. е привлечен като обвиняем и е освободен под парична гаранция от 2000 лева. Останалите са разпитани, но не е изяснена точната им роля в престъплението, и обвинения не са им повдигнати. Все още не е ясно и къде са укрити откраднатите чували с царевица.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново