Пробация за фалшива шофьорска книжка

Публикувано на чт, 29 авг. 2013
1325 четения

14 месеца пробация постанови Районният съд във Велико Търново за 27-годишния А. К. от Ресен за шофиране с фалшифицирано свидетелство за управление на МПС. Мъжът бе задържан в края на миналата седмица след проверка на “Пътна полиция”, докато бил зад волана на лек автомобил “Ауди А6”.
Въпреки че представил съвсем нормално изглеждаща шофьорска книжка, проверка в системата на МВР показала, че “Пътна полиция” никога не му е издавала подобен документ. По-обстойна проверка на самото свидетелство показало, че е издадено през 2001 година от “Пътна полиция” в София при това на името на жена. Документът бил обявен за невалиден няколко години по-късно, след като собственичката му обяснила, че е откраднат.
Впоследствие с химикали били заличени оригиналните лични данни, снимката и серийния номер на документа и върху основата били положени ламинатни слоеве с нов номер, дата на издаване през 2010 година и данните на мъжа от Ресен. Фалшификацията била направена майсторски. Самият А. К. по закон не може да притежава свидетелство за управление на МПС, тъй като не е завършил основно образование.
Признал веднага, че е знаел, че ползва фалшива книжка и обяснил мотивите си, но не казал откъде се е сдобил с документа. Тъй като нямал предишни криминални прояви, имал добър личностен профил и тържествено обещал, че няма да се качи повече на автомобил, докато не завърши училище, прокуратурата склонила да му предложи споразумение. Така вместо да лежи в затвора, ще трябва да се среща с пробационен служител за срок от година и два месеца. Решението на съда е окончателно.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново