Пожар остави без покрив 6 семейства

Публикувано на пн, 21 ян. 2013
565 четения

Пожар унищожи три бараки в кв. “Асенов” и остави без покрив шест семейства. Огънят тръгнал от оставена без надзор електрическа печка в една от постройките. Тъй като конструкцията й била от талашитени плоскости и чамови дъски, бараката пламнала като факел и обитателите й едва смогнали да излязат навреме. При напускането на горящата постройка 75-годишен мъж получил леки обгаряния на единия крак. По-късно е бил прегледан, но отказал лечение.
След подаден сигнал до 112 на място били изпратени 3 противопожарни автомобила със седем огнеборци. До пристигането им пожарът обхванал и други две бараки. Туристическа газова бутилка в една от тях се запалила и гръмнала със силен тътен. За щастие била почти празна и не успяла да нанесе сериозни поражения. В рамките на около час пожарникарите успели да локализират пламъците и спасили останалите 10 бараки от огнената стихия. Наложило се да наливат вода и да разчистват останките до 18 часа вечерта. От изгорелите постройки се образувал около 40 см пласт жар, който бил загасен едва след много усилия. Унищожени са и 15 броя домакинска техника и 10 броя мебели.
По информация на Община Велико Търново бараките са построени върху държавен парцел преди много години, като са били собственост на ТПК “Масив”, а живеещите в тях били работници в някогашното предприятие “Победа”. Всички 16 души от 6-те семейства, обитавали бараките, в момента са настанени при свои роднини и близки. Загубили са всичкото си домашно имущество и дори документите.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов лично посети бараките и разговаря с пострадалите семейства. По думите му днес ще бъде свикана специална комисия, която да предприеме всички необходими мерки, за да се помогне на хората, останали без покрив. Техни представители ще вземат участие в работата на комисията, за да кажат какви са най-належащите им нужди. Ще бъде организирана дарителска акция, в полза на пострадалите, както и за осигуряване на необходимите условия на 4-те деца, за да имат възможност да ходят на училище.
Ще бъдат предприети мерки на пострадалите бързо да бъдат издадени временни удостоверения за самоличност. Обмисля се и създаването на фонд за временно настаняване и подпомагане на пострадали при бедствия и аварии.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново