Пожар близо до кислородни бутилки вдигна на крак институциите във Велико Търново

Публикувано на чт, 5 сеп. 2013
946 четения

За минути на мястото дойдоха пожарни и линейки. За щастие инцидентът не се оказа толкова сериозен, колкото бяха пръвоначалните опасения.

Пожар в площадка за вторични суровини в района на Ножарската фабрика във Велико Търново вдигна на крак служителите на ОД на МВР и ОУ “ПБЗН”. Гражданин подал сигнал в 16,40 ч. на телефон 112, като съобщил, че се е запалила площадка за отпадъци, собственост на частното дружество “Ровотел Стийл”. Незабавно на мястото били изпратени три противопожарни автомобила със седем огнеборци. По това време от почти всяка точка на града се виждаше огромен стълб черен дим над западната част на Велико Търново. Още преди да стигнат до площадката, на спешния телефон позвънил втори мъж, който съобщил, че е имало взрив в района на Ножарската фабрика и вероятно има пострадали. След тази информация към площадката на “Ровотел” се отправил почти целият ръководен състав на Областната дирекция на МВР, в това число директорът гл. инсп. Христо Христов, неговият заместник гл. инсп. Мариян Лонгинов и десетки униформени служители. Малко по- късно пристигнаха и областният управител Георги Рачев и зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Целият район около Ножарската фабрика бе отцепен от полицията, а униформени не даваха на никого дори да припари до входа на горящия склад и разгонваха спорадично събиращите се любопитни граждани. За щастие се оказа, че информацията за експлозия е погрешна. Теоретична опасност за взрив обаче е имало, споделят огнеборци, тъй като близо до огнището на пожара е имало близо 20 кислородни бутилки. Те са били преместени на безопасно разстояние още с пристигането на противопожарните екипи. Гасенето на пожара затрудни сериозно огнеборците, тъй като сред горящите отпадъци е имало автомобилни гуми, уплътнения за хладилници и пластмаси, а самият асфалт на площадката е бил силно намаслен. Това бе и причината за огромните количества черен дим. Допълнително работата на екипите бе “саботирана” от силния вятър, който се появи привечер и непрекъснато разпалваше горящата купчина.
Според огнеборци, до запалването на отпадъците се стигнало след като работници с горелки разтопявали пластмасовите части на стари хладилни витрини, с цел да отделят само метала. Точно за тези горелки са били предназначени и кислородните бутилки. От огневите работи инцидентно се запалила и намиращата се в близост камара с отпадъци, а вятърът бързо раздухал пламъците.
Два часа след получаването на първия сигнал, пожарът бе окончателно потушен. Спасени са били лек автомобил и две сгради в непосредствена близост. Тъй като са изгорели само предмети за вторични суровини, според ОУ “ПБЗН” няма нанесени материални щети и няма да има разследване на инцидента.
Пламен КАРАИВАНОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново