Повдигат обвинение на шофьор, причинил обгазяване в мандра

Публикувано на ср, 4 сеп. 2013
271 четения

Обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост повдигна прокуратурата на 33-годишния С. Й. от Елена. Според разследващите, мъжът е отговорен за тежкия инцидент, станал на 16 декември 2011 г. в мандрата “Млекимекс”, собственост на компанията “Би Си Си Хандел” в Елена. Камион, управляван от дългогодишния служител на фирмата С. Й., е товарил готова продукция от склада.
При маневра със задната част на возилото била закачена и разкъсана тръба, по която течал амоняк под налягане за хладилната инсталация в склада. За секунди цялата площадка била покрита с облак от амоняк. Поради мъглата и влажното време, облакът се разстлал ниско до земята и през улей токсичният химикал проникнал в едно от складовите помещения. Работници незабавно се намесили и спрели подаването на амоняк, но 18 души, които се намирали близо, са погълнали силно отровното вещество.
Най-сериозно бе пострадала 50-годишната Пламенка Стоянова, която в момента на инцидента е била блъсната от струя амоняк, докато се е намирала на рампа, паднала е и сериозно си е ударила главата. Въпреки усилията на лекарите, няколко месеца след инцидента – на 17 март 2012 г., Пламенка умира от получените поражения.
Двете дъщери на починалата жена заведоха иск за 160 000 лева кръвнина срещу “Би Си Си Хандел”. Въпреки твърденията на представители на компанията, че те вече са били обезщетени от застраховка “Трудова злополука”, Районният съд във В. Търново уважи иска в размер до 65 967 лв.
След продължилото повече от две години разследване за причините на инцидента, от прокуратурата са счели, че цялата отговорност за него е на шофьора на камиона. Повдигнато му е обвинение по чл. 123 от НК за причинена смърт в следствие на немарливо изпълнение на служебните задължения. Ако съдът го признае за виновен, може да получи до 5 години лишаване от свобода. Наложена му е мярка за неотклонение “подписка”.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново