Полицията и прокуратурата издирват частен лесовъд

Публикувано на пт, 18 ян. 2013
1869 четения

Регионалната дирекция по горите, полицията и прокуратурата издирват частен лесовъд от Елена, издавал позволителни за сеч, без да му бъдат поискани. Скандалът гръмна след проверка, предизвикана от Сдружението “Велико Търново за гората” по Закона за достъп до обществената информация.
На 3 януари 2013 г. лесовъдът на частна практика инж. Иван Иванов издава 4 позволителни за сеч на своя колега Георги Иванов за парцели от частната гора над кв. “Картала”. На 9 януари проверка в терените, определени за сеч по позволителните на Иван Иванов, правят зам.-директорът на РДГ инж. Зорка Иванова и лесовъдът Георги Иванов. Последният е категоричен в писмените си обяснения пред горските, че не знае на негово име да има издадени позволителни за сеч и не е отправял искане за въпросните документи.
В резултат на проверката за издадените позволителни за сеч от Иван Иванов директорът на РДГ инж. Николай Николов издава 4 заповеди, с които ги обезсилва. Бързата намеса на горските след нашето запитване осуети незаконната сеч, каза Пенчо Панайотов от “В. Търново за гората”.
Оказва се, че Иван Иванов на 1.01.2013 г. е издал и 7 позволителни за сеч в горите около Арбанаси, чието изпълнение предизвика скандал, проверка от кмета Панов и горските. В резултат на това резачките бяха спрени, имаше и акт от 2000 лв., и обезсилване на 2 от позволителните за сеч.
Директорът на РДГ инж. Николай Николов каза пред “Янтра ДНЕС” , че частният лесовъд инж. Иван Иванов е от Елена и е неоткриваем. “Изпратихме му по куриер заповедите ми за спиране на сечта по неговите позволителни, но документите се върнаха като неполучени. Подал съм искане до полицията за издирване на инж. Иван Иванов. Срещу него има проверки и за други нарушения в Елена. Иван Иванов се издирва и от прокуратурата по делото за горите от националния дендрариум “Втора българска държава”, обясни инж. Николай Николов.
От своя страна от сдружението “Велико Търново за гората” заявиха, че предават на прокуратурата позволителните за сеч, издадени от инж. Иван Иванов за Арбанаси и над кв. “Картала”.
В Арбанаси, където сечта беше спряна, горите са собственост на 34-годишна софиянка и на 48-годишна жена от Крумовград. Сечта е по 10-годишна програма за прореждане на гората, но по думите на природозащитниците се прави гола сеч, като от 7 дървета остава едно. Настояваме прокуратурата да провери дали програмата за прочистване на арбанашките частни гори е съобразена с това, че те попадат в дендрариума “Втора българска държава”, каза Мариана Иванова от “Велико Търново за гората”.
По отношение на общия устройствен план на общината, който великотърновските съветници предстои да приемат на 31 януари, от сдружението заявиха, че не са против плана, но настояват териториите, попадащи в дендрариума, да останат бяло петно, докато по случая не се произнесе съдът.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново