Полицейските акции с гръмки имена остават в историята

Публикувано на ср, 21 авг. 2013
1526 четения

Залавянето често ставаше пред камерите на медиите.

Полицейските акции с гръмки имена остават в историята. Или така поне твърди министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който заяви в края на миналия месец, че повече няма да се дават кодови имена на операциите, провеждани от МВР. Зрелищните акции на МВР с гръмки кодови названия се превърнаха в един от символите на управлението на ГЕРБ и “запазена марка” на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Борбата с организираната престъпност бе посочена като един от основните приоритети на правителството на премиера Бойко Борисов. Разработки като “Наглите”, “Октопод”, “Килърите” бяха сочени от министър Цветанов като доказателство, че настъпват “черни дни” за престъпните тартори. Много от имената предизвикваха иронични усмивки и шеги за “октоподите, медузите и другите морски деликатеси”. За близо четирите години се родиха редица “култови” имена на операции като “Лапачите”, “Всичко коз”, “Медузите”, “Кърлежите”, “Захарно петле” и др.
Много повече бяха далеч не толкова колоритните названия като “Лихварите”, “Фалшификаторите”, “Килърите”, които обаче съдържаха недвусмислената “присъда” на МВР, “постановена” преди лицата да бъдат изправени пред съда.
След парламентарните избори стана ясно, че със зрелищността и вербалния колорит е приключено. Още месец преди изборите, главният прокурор Сотир Цацаров нареди на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев да се прекрати практиката да се изнасят данни от досъдебни производства пред медиите. Това постави началото на процес, свързан с преминаване от показния стил на полицейската работа “никаква информация към медиите” – линия, подплатена с най-строги инструкции към всички структури на МВР и прокуратурата. Времето ще покаже дали “свръхсекретните” досъдебни производства ще доведат до реални резултати в борбата с престъпността, или ще се окажат предпоставка за прикриване на липсата на адекватни действия в тази насока.
Заслужава си обаче да припомним някои прословути със своите имена и зрелищност акции. Още повече, че резултатът от някои все още се чака.
“Фалшификаторите”, “Винетките”
и пещерата на Али Баба. 

Серията от полицейски операции по линия на незаконното отпечатване на винетни стикери, получили кодовите названия “Фалшификаторите”, “Фалшификаторите 2” и “Винетките” бяха най-шумно представени пред медиите със серия от пресконференции. На 20 април 2010 г. бяха задържани софиянецът Мирослав Танков и още трима души, с които разработил нелегална печатница за винетки в апартамент на ул. “Пейо Яворов”. Полицията иззе заготовки за бандероли, фалшиви документи – шофьорски книжки, лични карти и официални печати на държавни учреждения. Антимафиотите откриха и материали за предпечатна подготовка на 20 левови банкноти, над 50 000 фалшиви винетки и близо 15 000 лева. Около два месеца по-късно разработката срещу Танков бе развита с операция “Фалшификаторите 2”, в която бяха претарашени офисите на печатница “Би”, чиито управител бе тогавашният общински съветник Иван Иванов. При акцията бяха иззети 500 000 фалшиви винетки, а още четирима души бяха привлечени като обвиняеми. Фалшивите стикери на стойност 400 млн. лв. провокираха изказване на министър Цветанов, че полицаите са попаднали в пещерата на Али Баба. Следващата година бе разбита още една група, печатала фалшиви винетки в къща в кв. “Асенов”, за чиито тартор бе сочен великотърновецът Йордан Недев. Иззети бяха 2380 заготовки за винетки, а предотвратената щета за държавата бе оценена на 3 млн. лв. Операцията, кръстена “Винетките”, бе и единствената от трите разработки, която стигна до дело. След споразумения с прокуратурата, задържаните Недев, Атанасов и Блажев получиха условни присъди.
Самият Мирослав Танков, който и до ден-днешен е на свобода, вещо “консултираше” съдебния състав за тънкостите в изработката на фалшиви стикери в делото срещу своите колеги фалшификатори.
“Недосегаемите” 
бе единствената операция на МВР по линия на източване на ДДС в областта, която получи кодово име. Тя бе и най-мащабната от всичките. През февруари 2010 г. полицията задържа бизнесмена Младен Милков, съпругата му Анелия и баща му Кольо и трима данъчни инспектори от НАП – В. Търново. На всички бе повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група и присвояване на над 3,6 млн. лв. На Кольо Милков бе повдигнато само обвинение за незаконно притежание на оръжие, за което получи условна присъда. Анелия Милкова бе открита обесена в ареста, две седмици, след като бе задържана. Огромното разследване, включващо разпит на над 3000 свидетели и доказателствен материал, запълващ две стаи, още не е стигнало до съда.
“Килърите” 
Задържането на известния бизнесмен Георги Вълев през октомври 2010 г. бе може би най-оживено коментираната полицейска акция. Вълев бе обвинен, че е поръчител на последното показно убийство в старата столица – покушението срещу адвокат Петър Лупов, разстрелян в гаража си във В. Търново на 25 май 2009 г. Дълго време убийството остана неразкрито, а около престъплението и личността на Лупов витаеха всякакви спекулации. В края на 2010 г. обаче МВР и прокуратурата посочиха именно Вълев като поръчител на убийството, като мотив е била ролята на адвоката в скандалното дело “Тракия банк”. Така бизнесменът се оказа на подсъдимата скамейка наред с петимата от групата на Петър Стоянов – Сумиста, обвинени в извършване на поръчкови убийства, в това число и на адвокат Лупов. Георги Вълев бе признат за виновен и получи доживотна присъда, но на първа инстанция. Предстои делото да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна.
“Лихварите” 
Според обвинителния акт по делото срещу бившия шеф на ТЗ БОП Орлин Тодоров, операция “Лихварите” всъщност е започнала като оперативна разработка под името “Гюлетата” през 2010 г. Обект на оперативен интерес са били двама известни търновски бизнесмени – Георги Илиев – Диска и Георги Ганчев – Американеца и свързани с тях лица. На 18 април 2011 г. криминалисти от ОД на МВР и звеното “БОП” извършват обиски в домовете и офисите на Диска и Американеца. Двамата са отведени в полицията и разпитани заедно с управителя на чейндж-бюро Георги Аврамов, счетоводителя Тодор Колев и бизнесмена Стефан Дойчев. За разлика от шумно обявени акции като “Фалшификаторите”, официалното съобщение на полицията за акция “Лихварите” съдържаше две изречения. Дни по-късно някои от самите задържани се обърнаха към медиите с оплаквания от полицейски произвол при обиските. На 21 април на Диска, Американеца и Аврамов бяха повдигнати обвинения за пране на пари и незаконна лихварска дейност. Делото по това време се води от ОП – Велико Търново, но по-късно наблюдаващият прокурор Светослав Калчев го прехвърля в Специализираната прокуратура, където е и в момента. Две години след акцията никой от тримата не е изправен на съд, а срокът за разследване по делото е удължаван шест пъти. Заради бавното разследване тримата обвинени бизнесмени осъдиха прокуратурата и им бяха присъдени по 2000 лв. компенсации.
“Телефонистите”
Под това кодово име ОД на МВР – В. Търново, проведе две последователни специализирани акции на 16 юни и 15 юли 2010 г. в Г. Оряховица по линия на телефонните измами. Обект на операциите бяха кварталите “Гарата” и “Калтинец”, сочени за центрове на ало-измамите в региона. Акциите бяха финал на разработка по сигнали срещу 41 души. Двете операции бяха най-мащабната полицейска акция по линия на измамите, правена до този момент, в нея участваха над 200 криминалисти, бяха иззети множество телефони и сим карти и бяха задържани 24 лица. Това е единствената акция с кодово име, при която част от задържаните получиха ефективни присъди “лишаване от свобода”. Между пратените зад решетките бяха известни фигури по линия на телефонните измами като Радка Димитрова и Златко Атанасов.
“Пришълците” 
Акцията с име, навяващо алюзии с едноименния филм на Ридли Скот, всъщност бе внушителна полицейска “масовка” в павликенското село Върбовка. Сутринта на 22.02.2011 г. жителите му се оказаха “под обсада” от над 20 полицейски патрулни коли и стотици униформени и жандармеристи, които започват да проверяват къща по къща.Проверена е самоличността на 660 души или около половината население на селото, както и 90 автомобила. Целта на акцията бе да се приведе в известност престъпният контингент сред населението на Върбовка, тъй като полицията имала оперативна информация, че много престъпници от плевенско “мигрират”.
“Икар”
Кръстник на тази операция не бе Цветан Цветанов, а службата “Европол”, като България бе една от всички 22 държави, на чиято територия бе проведена. В нашата страна акцията на 15 декември 2011 г. доведе до разкриване на тайна мрежа за разпространение на детска порнография. В ареста се озоваха 20 души. Бяха конфискувани дискове с десетки терабайти гнусна порнография със съвсем малки деца. Началникът на сектор “Компютърни престъпления” към ГДБОП Явор Колев обяви операцията за “най-големия успех на полицията по линия на детската порнография”. Оказа се, че трима от задържаните са жители на В. Търново, Г. Оряховица и Свищов. Те бяха съдени и получиха между 1 и 2,5 г. лишаване от свобода условно.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново