Пловдивският апелативен съд даде ход на делото “Рашев – Абаджиева”

Публикувано на пт, 23 Ное. 2012
584 четения

Пловдивският апелативен съд даде ход на делото срещу бившия кмет на Велико Търново Румен Рашев и бившия гл. архитект на Общината Елена Абаджиева. Двамата са подсъдими за престъпления по служба, с които ощетили общината с 423 000 лв.и са облагодетелствали частна строителна фирма. В основата на процеса, започнал още през 2010 г. бе проект за строителство на тенис кортове, покрай изграждането на които изникна и 8-етажен жилищен блок на фирма “Илстрой”.
Съдебната сага премина през три инстанции, като Апелативният съд във В. Търново през март тази година постанови 3 г. лишаване от свобода ефективно за екскмета Рашев и същото наказание, но условно, за Абаджиева. Два месеца по-късно ВКС отмени присъдата, подложи на остра критика решението на Апелативния съд, постановявайки, че има сериозни съмнения за предубеденост на търновските магистрати. В последното решение на Кети Маркова, преди да напусне ВКС и да се закълне като конституционен съдия, бе постановено делото “Рашев – Абаджиева” да се върне за повторно разглеждане от друг състав на ВТАС. Нито един съдия в Апелативния съд в старата столица не пожела да гледа делото повторно и след три последователни отвода на състави казусът бе прехвърлен в Пловдив. Първото заседание беше вчера.
В началото на процеса съставът на ПАС е постановил да се изготвят две нови съдебни експертизи. Според магистратите досегашните две съдебно-технически експертизи – т.нар. “габровска” и “русенска”, не следва да се кредитират, тъй като изводите им са напълно противоположни. Поради това ще се изготви нова комплексна оценка от вещи лица в списъка на пловдивския съд. Новост по процеса е назначаването на графологична експертиза, която ще даде оценка на автентичността на положените подписи по документи по казуса с проекта на “Илстрой”. По искане на прокуратурата като свидетел ще бъде призован гл. архитект на В. Търново Николай Малаков, който ще бъде разпитван за отношенията на предприемача Илия Илиев с подсъдимите.
Съдебният състав е дал седемдневен срок на страните да представят своите въпроси по назначените две експертизи и да уточнят кои свидетели желаят да бъдат призовани. Следващото заседание е насрочено за началото на февруари 2013 г.
Обвинението се представлява от прокурора от АП – В. Търново Димитър Лещаков. В защитата на Рашев има промяна, като вместо адвокат Иван Иванов в Пловдив той ще бъде защитаван от адв. Станко Кидиков – бивш апелативен съдия и член на ВСС, със солидна репутация в града на тепетата. Той е и по-голям брат на естрадния певец Христо Кидиков.
На вчерашното заседание Рашев и Абаджиева не са се явили лично и са били представлявани само от адвокатите си. Магистратите от Пловдив обаче са ги задължили да присъстват на следващото заседание.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново