Пенсионерка ще плаща глоба от 1000 лева за неверни данни

Публикувано на чт, 27 юни 2013
536 четения

1000 лева глоба ще трябва да плати 63-годишната П. Б. от село Овча могила за невярна декларация за социални помощи.
През лятото на 2012 г. жената подала молба до дирекция “Социално подпомагане” в Свищов с искане да получи брикети за отопление. В документа изрично посочила, че не притежава никакви имоти и не се е разпореждала с такива за срока, в който декларира състоянието си. Служителят, пред когото попълнила молбата, я предупредил, че носи наказателна отговорност за невярна информация, но тя била категорична, че всичко е вярно.
Впоследствие от дирекцията извършили проверка и се оказало, че през 2011 г. на два пъти е участвала в продажбата на земеделски земи в качеството на съсобственик.
За несъответствието била уведомена прокуратурата и П. Б. била привлечена като обвиняема. По чл. 313 от НК за заявяване на неистина в официален документ законът предвижда до 3 г. затвор, но обвинението е предложило жената да бъде освободена от наказателна отговорност, тъй като не е осъждана. Пред съда тя обяснила, че е забравила за продажбата на земите. Съдът обаче не приел това за достоверно и постановил глоба от 1000 лв. П. Б. обжалвала решението пред Окръжен съд, като посочила, че е вдовица и няма доходи освен пенсията си, но ВТОС потвърдил решението на Свищовския районен съд. Магистратите са посочили, че наказанието е минимален размер по текста на чл. 78 от НК, а алтернативата е жената да бъде лишена от свобода.
Присъдата е окончателна.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново