Осъдиха на 1,4 г. условно мъж, подхвърлил 20 лева на полицаи

Публикувано на ср, 23 ян. 2013
432 четения

Една година и четири месеца лишаване от свобода условно получи 28-годишният Стефан Костадинов от село Драганово за опит да подкупи полицаи. Присъдата е на Великотърновския окръжен съд, като наказанието е с четиригодишен изпитателен срок. Стефан ще трябва да плати и 600 лева глоба на държавата.
На 22 юли миналата година Стефан пътувал със своето “Рено 19” по главния път Велико Търново – Русе в посока Полски Тръмбеш.
В района на ТИР-паркинга край село Куцина бил спрян от служители на “Пътна полиция” за проверка. Униформените се усъмнили, че шофьорът е пил алкохол и настояли да му направят тест с дрегер. Апаратът отчел 0,62 промила.
Тази стойност е два пъти по-ниска от границата, след която пияният водач носи наказателна отговорност по НК. Мъжът щял да се размине само с акт за административно нарушение, но решил, че може да избегне санкцията. Докато полицаите му съставяли акт вътре в патрулния автомобил, Стефан извадил банкнота от 20 лева и я пуснал през отворения прозорец с думите “Ето да се почерпите”. Номерът обаче не минал. Двамата полицаи незабавно напуснали колата, без да докосват банкнотата. Свързали се с техни колеги в РУП – Полски Тръмбеш, и на мястото била изпратена оперативна дежурна група, която задържала пийналия водач. Той бил отведен в ареста и по-късно изправен пред Темида. Тъй като няма предишни присъди, съдът е постановил наказанието да не се изтърпява ефективно.
Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново