Осъдиха бившия шеф на ВиК на 1,6 г. затвор условно

Публикувано на пт, 18 ян. 2013
1633 четения

Районен съд – В. Търново за трети път се произнася по казуса

1,6 г. лишаване от свобода, отложени условно за срок от три години, постанови Районният съд във В. Търновоза бившия директор на ВиК “Йовковци” Евгени Николов. Той е лишен от право да заема ръководна, материалноотговорна и отчетническа длъжност за период от три години. Николов трябва да плати на управляваното от него дружество 132 320 лв. обезщетение за нанесени имуществени вреди.
Николов бе изправен пред Темида още през 2008 г., след като бе уличен в злоупотреби при ревизия на някогашната Агенция за държавен вътрешен финансов контрол. Според одитния доклад шефът на водното дружество е изплатил хонорари от над 610 000 лв. на двама адвокати за оказвана правна помощ по общо 102 сключени договора от януари 2004 г. до септември 2006 г. Юристите, получили огромните хонорари по договорите, са показно разстреляният търновски адвокат Петър Лупов и варненският му колега Пламен Луков. Така преди 5 г. Николов бе изправен на подсъдимата скамейка, а съдебната сага не е приключила и до днес.
През 2010 г. ВТРС го призна за виновен и постанови две години затвор ефективно и призна щета в размер на 250 000 лева. След като решението бе обжалвано и протестирано, ВТОС откри нарушения в правото на защита му и го върна за разглеждане на първа инстанция от друг състав. Втората присъда, постановена в края на юни 2011 г., повтаряше дословно първата. Отново решението бе прието за разглеждане от въззивния съд и председателят на състава съдия Мая Маркова го върна в прокуратурата. Причината бе, че в обвинителния акт държавното обвинение не бе конкретизирало кои точно от представените като доказателства договори представляват “продължаващото престъпление”. Така след още една година казусът за трети път бе приет за разглеждане в съда. Този път размерът на щетата от 610 000 лв. бе намален на 182 000, а в обвинителния акт от 102, договорите “спаднаха” до 30. Според съдия Емил Бобев, девет от представените договори са напълно редовни и не водят до нанасяне на вреди, а Николов е невинен по отношение на 50 хил. лева от общия размер на предявената щета. Решението може да бъде обжалвано.
Пламен КАРАИВАНОВ  

loading...
Пътни строежи - Велико Търново