Окръжният съд постанови 30 000 лв. обезщетение за дядо, блъснат от автобус

Публикувано на вт, 22 Окт. 2013
824 четения

30 000 лева обезщетение ще трябва да плати застрахователната компания “Интерамерикан България” на 74-годишния Ц. П. от Велико Търново като компенсация за причинени неимуществени вреди в резултат на пътно произшествие. Решението е на Великотърновския окръжен съд.
Инцидентът станал в края на януари миналата година на ул. “Христо Ботев” пред очите на десетки граждани. Автобус, обслужващ линия на градския транспорт, отнел предимството на пешеходци, пресичащи по зебра. Сред тях бил и пострадалият Ц. П., който водел за ръка малолетната си внучка. Виждайки, че връхлитащото возило няма да спре, дядото успял да избута детето встрани от пътя, но сам бил блъснат от автобуса. При удара получил сериозна травма на лявото рамо и спукана тазобедрена кост. Наложило се да му се направи операция с поставяне на метална пластина, а травмата на таза го оставила на легло с месеци. В хода на проведеното разследване се изяснило, че водачът – 68-годишният П. С. е бързал, за да не изостане с графика си, което било и причината за безразсъдното шофиране.
По-късно той бил изправен пред Темида и след споразумение с прокуратурата получил 3 месеца лишаване от свобода условно, а шофьорската му книжка била отнета за половин година. Пострадалият мъж решил да предяви иск срещу застрахователите на автобус в размер на 40 000 лева. Съдът го е уважил в размер до 30 000 лева, което е сравнително високо обезщетение при причинена средна телесна повреда.
В мотивите на съда се посочва, че дядото е изпитал значителен психологически стрес, причинен не само от болките и страданията, които сам изпитал от удара, но и от страха за здравето и живота на внучката. Още повече, че преди време дядото загубил в пътен инцидент внука си, което се посочва в решението на съда. Освен иска за неимуществени щети, застрахователната компания ще трябва да плати и 1850 лева на Ц. П., което се равнява на стойността на лечението му от причинените травми. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново