Огнеборците отчитат по-малко пожари това лято в областта

Публикувано на ср, 4 сеп. 2013
221 четения

Един от последните пожари бе в гората над кв. “Чолаковци”. сн. архив

Спад на пожарите в областта през летните месеци на 2013 г. спрямо същия период на миналата година отчитат от Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението”.
От началото на месец юни до края на август, огнеборците са загасили 71 пожара с нанесени материални загуби и 206 без щети. Екипите са участвали в 12 аварийно-спасителни дейности и са реагирали на 19 сигнала, които се оказали фалшиви. През миналото лято пожарите със загуби са били с 12 повече, а броят на тези без нанесени щети и на спасителните дейности е бил два пъти по-голям. Също така лъжливите сигнали са били 36 за периода юни-август 2012 г. През последните три месеца не е имало особено мащабни бедствия, каквито бяха двата големи горски пожара край с. Арбанаси и с. Райковци през миналото лято.
Най-честата причина за възникване на пожарите това лято е късо съединение – 23 случая, 18 са предизвикани от небрежност при боравене с открит огън, 16 от технически неизправности и 4 – от неправилно ползване на нагревателни уреди.
През отчетения период огънят е унищожил общо 62 декара пшеница, 551 декара ечемик, 9 930 бали фураж, 2 декара иглолистна гора, два леки и три товарни автомобила.
По брой излизания най-натоварени са били огнеборците в РС “ПБЗН” – В. Търново, след тях са колегите им от Павликени, Г. Оряховица, Свищов, П. Тръмбеш, Елена и Стражица.
По повод наближаващия есенно-зимен отоплителен сезон от пожарната служба апелират към гражданите да не използват нестандартни отоплителни уреди, да не ги оставят без наблюдение и препоръчват да се спазват противопожарните изисквания и указания за безопасна експлоатация на всеки уред. При използването на печки с твърдо гориво да се имат предвид и правилата за съхраняване на горивата. Правилният избор, компетентният монтаж и внимателната експлоатация на отоплителните уреди са гаранция за пожаробезопасността на дома, категорични са огнеборците.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново