ОД на МВР предупреждава: Пазете огнестрелното си оръжие!

Публикувано на чт, 25 Апр. 2013
2403 четения

От Областната дирекция на МВР в старата столица предупреждават всички собственици на ловно и късоцевно огнестрелно оръжие да бъдат изключително бдителни при опазването му. През последните седмици зачестиха случаите, в които апаши отмъкват оръжия при взломни кражби в къщи и вили. Само през последната събота за едно денонощие бяха откраднати три ловни пушки в региона.
Според полицията най-честата причина за кражбите е неправилното съхранение на оръжията. От ОД на МВР напомнят, че с монтирането на задължителната по закон метална каса не приключва отговорността на собствениците, които нерядко оставят пушки и пистолети извън нея, или ги прибират, но не заключват металния шкаф, или оставят ключовете в ключалката.
Анализите на служба “Контрол на общоопасните средства” показва, че колкото и невероятно да звучи, най-често оръжията се губят по време на излет. Нерядко ловците ги забравят в гората или ги оставят на покрива на автомобила си, след което потеглят, убедени, че са го прибрали.
В случай, когато няма как собственикът да упражнява контрол върху притежаваното от него оръжие за дълъг период от време, заради командировки, пътувания зад граница и др., то може да бъде предадено за временно съхранение в ОД на МВР.
“Апелираме към гражданите да бъдат много внимателни и отговорни към личното си оръжие. При загубване или кражба те носят отговорност. Полицейските служители ще бъдат безкомпромисни и ще санкционират всеки, допуснал подобно деяние”, посочват от дирекцията в съобщение до медиите.
Глобата за загубено огнестрелно оръжие, без за това да бъде съобщено в полицията, е от 500 до 2 хил. лв. и имуществена санкция от 3 до 10 хил. лв. За неправилно съхранение собствениците ще бъдат глобени между 500 и 1500 лв. с имуществена санкция от 5 до 10 хил. лв.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново