Общински съветник обвинен в купуване на гласове

Публикувано на ср, 19 юни 2013
455 четения

Прокуратурата повдигна обвинение за купуване на гласове срещу общинския съветник от ОбС – Полски Тръмбеш, Иван Шишманов. Той е бил привлечен като обвиняем след проведено разследване от полицията по подаден сигнал от 15 май т.г.
Три дена след парламентарните избори гражданин съобщил в полицията, че в с. Куцина се предлагат пари срещу гласуване за определена партия. Конкретно в сигнала е бил посочен 50-годишният Ружди Абишев, който е представител на ДПС в населеното място. Според свидетеля Абишев е обещавал по 30 лв. на хора от ромската махала в селото, ако пуснели бюлетина в полза на Движението за права и свободи. По случая било образувано досъдебно производство. В хода на разследването било установено, че на 9 май местната структура на ДПС е организирала предизборно съвещание в Куцина, на което е имало среща с избиратели. На срещата е присъствал общинският съветник от ДПС Иван Шишманов. На парламентарните избори Шишманов бе на 14-о място в листата на ДПС за народни представили в областта. Той е и лидер на общинската организация на партията.
Според разследването на срещата на 9-и май, кандидат-депутатът обещал на всички присъстващи пари, в случай, че подкрепят партията на изборите. За целта дал на местния представител Абишев 3060 лв. Уговорката била парите да бъдат получени, след като станат известни резултатите от отделните секции. Тогава Абишев трябвало да плати на “правилно” гласувалите, но от полицията не съобщават дали получените от Шишманов пари в крайна сметка са били раздадени.
Припомняме, че в изборния ден от ДПС подадоха сигнал до медиите, че Шишманов е бил задържан от полицията заедно с няколко активисти. Впоследствие от прокуратурата поясниха, че той е разпитван като свидетел и след няколко часа е бил освободен. Стана ясно, че полицията е претърсвала и няколко имота, но обвинения не бяха повдигнати.
След разследването по сигнала от Куцина Иван Шишманов и Ружди Абишев са привлечени като обвиняеми. Наложена им е мярка за неотклонение “подписка”.
Шишманов не вдигаше телефона си вчера. Народният представител от ДПС Хасан Хаджихасан бе категоричен, че не знае нищо за случая и отказа да коментира. Председателят на Общинския съвет в П. Тръмбеш д-р Емил Енчев заяви, че засега местният парламент няма да предприема мерки по отношение на Шишманов. “Все още говорим само за обвинение, което тепърва трябва да бъде доказано пред съда”, обоснова се той.
Ако Шишманов и Абишев бъдат признати за виновни, могат да получат до 5 години затвор и от 10 до 20 хиляди лева глоба.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново