Нова измама с импулсни телефони атакува търновци

Публикувано на вт, 7 авг. 2018
3288 четения

За нов вид измама с импулсни номера, които надуват месечните сметки на мобилните телефони, алармираха читатели на “Янтра ДНЕС”. От няколко дни десетки търновци са атакувани от многократни позвънявания от непознати номера в чужбина. При опит за връщане на обаждането се чува свободен сигнал, обяснява една от потърпевшите.
Резултатът и сметката за потърпевшите е в зависимост от държавата, от която е позвъняването, като минималната цена е 12 лв. за минута, но ако е номер с добавена стойност сумата може да набъбне до около 20 лв. дори и да не е проведен разговор. Най-често използваните номера на ало измамниците са от Сиера Леоне с код +232, остров Възнесение – +247, Словения – +386, Латвия – +371 и др.
Схемата разчита на успех при случайни опити с позвънявания на хиляди различни телефонни номера. Телефонните измамници се сдобиват с огромни списъци от най-различни източници, зареждат ги в софтуер, който започва кратки прозвънявания с надеждата някой да върне обаждане, обясняват експертите по киберсигурност. Те предупреждават и за друг вид измама чрез използване на т.нар. “фишинг”, при който се изпращат текстови съобщения за спечелени промоционални карти от известни магазини, а съобщението съдържа линк към сайт с вирус, който може да изтегли всички пароли, например за онлайн банкиране.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново