Митничари задържаха 63 тона контрабанден насипен тютюн

Публикувано на вт, 18 юни 2013
313 четения

Горят го в циментов завод

За първите пет месеца на годината в Митница Свищов са задържани 13 304 кутии контрабандни цигари и 63 тона насипен тютюн, както и 1541 литра спиртни напитки, за които не е платен акциз, съобщи шефът на митницата Любомир Стоилов.
Идната седмица в циментовия завод в Златна Панега предстои да бъдат изгорени над 10 тона тютюн. Ще го унищожаваме там, защото е стока с много лошо качество и имаме съмнения, че съдържа много вредни примеси, коментира Стоилов.
10 на сто ръст в приходите за държавната хазна отчете за първите пет месеца на тази година Митница Свищов, в сравнение със същия период на миналата година. Постъпленията, реализирани от митницата, обслужваща Великотърновска, Плевенска, Габровска и Ловешка област, са 44, 569 млн. лв., което е увеличение с 4,4 млн. лв.
Разпределени по приходоизточници, най-голям е делът в преизпълнението на събрания ДДС – с над 2,2 млн. лв. От акцизи постъпленията са с 1,6 млн. лв. повече и от мита – с 300 хил. лв., добрите резултати се дължат и на стабилизацията в икономиката, но и на факта, че през миналата година в първите три месеца Дунав и шосейният транспорт почти бяха блокирани, коментира Любомир Стоилов. Като белег на съживяващата се икономика митническият шеф посочи увеличението в оборота на износа с 11 млн. лева.
50 митнически дознания са образувани от началото на годината до сега в Митница Свищов при 26 за м.г. 110 са издадените актове за нарушение на акцизното законодателство. С промените в нормативната уредба актове вече налагат и органите на МВР. Като по-фрапиращи нарушения за периода Любомир Стоилов посочи задържаният румънски шофьор на автобус, който през ферибота се е опитал да изнесе от Гърция за северната ни съседка 8248 кутии безбандеролни цигари. В Буковлък са задържани 21 300 кг нелегален насипен тютюн, внесен от Гърция.
Двама нови служители са назначени в последните дни в митницата към последващия контрол. Други четирима са приключили 7-месечното си обучение и им предстои полагането на финален изпит, съобщи Стоилов. Митническото бюро в Горна Оряховица все още е с временно изпълняващ длъжността, очаква се да бъде назначен конкурс за мястото.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново