Мъж даде 1100 лева на мним доктор за операция

Публикувано на ср, 30 ян. 2013
623 четения

65-годишен мъж от Велико Търново стана жертва на телефонни измамници по схемата “Пари за операция на близък”.
Около 14 часа вчера на домашния му телефон се обадила жена, която, хлипайки, се представила за дъщеря му. Обяснила, че е станал инцидент, счупила си е крака и е в болница. Предала телефона на “лекуващия лекар”, който се представил за “д-р Христов”. Той обяснил, че трябва спешно да се направи операция с поставяне на златен пирон, която ще струва 5000 лева.
След като уплашеният баща изявил готовност да плати част от парите като “капаро”, докторът казал, че ще прати негов човек да ги прибере на домашния адрес на мъжа. Минути по-късно пред жилището спряло такси и от него слязъл непознат, който се представил за санитар. Предал му всички пари, с които разполагал – 1100 лева в плик.
След като “санитарят” си тръгнал, таткото се обадил на дъщеря си и започнал да я успокоява, че парите са предадени и операцията може да се проведе. Жената отвърнала, че не разбира за каква операция става дума, и станало ясно, че баща й е станал жертва на измамници. Той се обадил незабавно в полицията, като дал описание на мнимия “санитар”. “Мулето” в схемата бил мъж от ромски произход, на около 40 г. и висок 180 см.
По случая е започнато досъдебно производство, а полицията издирва измамниците.

Анкета: Ставали ли сте жертва на телефонна измама? 

Красимир, електротехник

Не съм попадал на измамници и съм предупредил близките ми да не се занимават с такива хора. Има много такива случаи напоследък и няма как да не се притеснявам. Затова съм ги предупредил специално.

 

 

Теодор, студент
Никога не ми се е случвало да ми се обаждат такива хора. Мои близки също не са ми споделяли да са попадали на измамници. Като цяло не се притеснявам. Не мисля, че бих се хванал, ако някой се опита да ме измами.

 

 
 

Светлозар Бояджиев, специалист по научно-техническа документация
Не съм попадал на измамници по телефона. Не мога да бъда сто процента сигурен, че бих разпознал такива, ако се обадят. Ако трябва да бъдем реалисти, не знам какво бих направил в такава ситуация, а бих казал същото и за близките ми. Но не мога да кажа, че се притеснявам истински.

 

 

Мария Николова, пенсионер
Случвало ми се да ми се обаждат такива. Те винаги се опитват с едни и същи приказки да те убеждават – за пострадали, операции и такива неща. Но аз веднага им отказвам. Не се страхувам, че мога да стана жертва на измама, тъй като добре познавам близките и приятелите си и знам как звучат по телефона и как говорят.
А тези веднага ги разбирам, че са такива, и затварям телефона. Дори не се и разправям с тях.

 

Петя, помощник-фармацевт
Напоследък не съм попадала на такива. Но преди години, в селото, в което майка ми живее, се обаждаха няколко пъти. За щастие винаги съм се случвала аз до телефона и ги разбирам веднага какви са. Директно ги питам колко пари ще искат и те веднага затварят телефона. По отношение на възможността мои близки да станат тяхна жертва – не мога да не се притеснявам.
Пламен КАРАИВАНОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново