Локомотив се запали в Горна Оряховица

Публикувано на вт, 22 Окт. 2013
458 четения

Електрически локомотив се запали в Горна Оряховица. Инцидентът станал около 16 часа в неделя в локомотивното депо на ул. “Съединение” в железничарския град. По-рано през деня служители на БДЖ вкарали машината в депото, тъй като имала повреда и трябвало да и се направи ремонт. Внезапно от главния трансформатор на локомотива започнал да се издига гъст черен дим.
Какво точно е предизвикало пожара, ще се изяснява тепърва от специална комисия, но по първоначална информация вероятно е станало късо съединение при зареждането на машината от контактна батерия.
Прехвръкнала искра от претоварената ел. система вероятно е запалила силно горимото трансформаторно масло в токоизправителя.
Веднага щом видели дима, железничарите се обадили на телефон 112 и съобщили за инцидента. Още преди противопожарните екипи да пристигнат, работниците се заели да извадят от депото втори локомотив, който се намирал в съседство до горящата машина. Така успели да предотвратят прехвърлянето на пожара и върху него.
Общо шестима огнеборци с два противопожарни автомобила започнали да гасят запаления локомотив. Работата им била силно затруднена от високата температура, която достига трансформаторното масло. Въпреки трудностите, пожарникарите успели да загасят огъня, преди да унищожи цялата машина. Изгорели напълно са главният токоизправител и 400 литра от маслото. Не са нанесени щети по депото и съоръженията в него, няма и пострадали пожарникари и железничари.
През неделния ден огнеборци са гасили и пожар в селскостопанско съоръжение в Павликени. В него е имало около 35 тона фураж, от които в пламъците са изгорели 15 тона. Според пожарникари причината за пожара е самозапалване.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново