Куриозна експертиза оцени 4 стръка канабис на 12 000 лв.

Публикувано на чт, 24 окт. 2013
784 четения

10 месеца лишаване от свобода условно получи 59-годишният Н. П. от лясковското село Мерданя за отглеждане на забранени от закона растения. Той бе изправен пред Темида, след като на 12 август т.г. криминалисти извършили проверка по сигнал в градината му в селото и открили няколко стръка канабис, високи по 2,5 м. Случаят със собственика на имота сам по себе си не е по-различен от десетките акции по селски градинки, провеждани от полицията през последните месеци.
Н. П. получил семенца от познат, за които му било казано, че са храст, който пропъжда градинските вредители. Засял ги, заедно с най-различни зеленчуци в градината и с времето растенията израснали до внушителни размери, а мъжът сам бил ужасен от неприятния мирис, който се отделял от тях. Нямал никаква представа, че “храстите” са всъщност “канабис сатива”, от който със сушене се получава прословутата марихуана. Заради миризмата имал намерение да ги изкорени, но преди да стори това, полицията пристигнала в имота му.
Мъжът признал, че растенията са негови и се съгласил на споразумение с прокуратурата, в което признал вината си. Дали е казал истината относно знанията си за индийския коноп, знае само той, но със сигурност едва ли е подозирал, че отглежда най-скъпите растения в България. Това поне сочи изготвената съдебна експертиза по неговото дело.
Оценката, направена от вещи лица от ОД на МВР – Велико Търново, на 21 август посочва, че четирите стръка канабис са с общо тегло близо 2 кг. Независимо, че става дума за сурова растителна маса, тя директно е приета като готов наркотичен “продукт” и остойностена по приблизителната пазарна цена от 6 лв. за грам на марихуаната. Така пред съда е представена експертиза, според която стръковете канабис в градината са на стойност 11 904 лева, или с всеки от тях подсъдимият е можел да си купи по един лек автомобил на старо.
Дали става дума за грешка, или за странна методика едва ли ще се изясни, тъй като не се е стигнало до разглеждане по общия ред. Присъдата на Н. П. е окончателна и не подлежи на обжалване.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново