Изправят пред съда скандален предприемач

Публикувано на вт, 18 юни 2013
696 четения

Иван Мутов е обвинен, че е измамил собственици на апартаменти с 533 862 евро

Делото срещу скандалния строителен предприемач Иван Мутов тръгва в Районен съд – В. Търново, този месец, научи “Янтра ДНЕС”. Първото заседание по процеса е насрочено за 26 юни, като председател на състава ще бъде съдия Емил Бобев.
Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Мутов в края на миналия месец. Предприемачът е обвинен в това, че в периода 2006-2010 г. е измамил 10 собственици на апартаменти в скандалния блок на ул. “Краков”, като им е нанесъл щета в размер на 533 862 евро. Допълнително той ще отговаря за необявена в срок неплатежоспособност на управляваното от него дружество “Агропрогрес”.
През 2006 година фирмата на Мутов получила кредит от “Българо-американска кредитна банка” и започнала строеж на жилищен блок на ул. “Краков” 11. Целият блок е бил ипотекиран като обезпечение на получения кредит. Апартаментите били продадени на зелено средно по 30 000 евро, като купувачите са разписали предварителен договор и разписки за платените вноски. Те обаче нямали нотариални заверки.
Още през 2009 г. блокът бил въведен в експлоатация, хората се нанесли в жилищата си и в продължение на повече от година никой не подозирал нищо нередно. През лятото на 2010 г. “Агропрогрес – В. Търново” престанала да си покрива задълженията и съдия-изпълнител започнал да описва апартаментите в блока. Въпреки че те били продадени 2-3 г. по-рано, се оказало, че собствеността върху тях никога не е била прехвърлена на купувачите. Хората, които веднъж са платили за жилищата си, трябвало да отидат на търг и да наддават с други потенциални купувачи, за да станат собственици на вече купения имот.
Десетки жертви на наглата измама се вдигнаха на протест в края на 2010 г., “Икономическа полиция” започна разследване на сделките на “Агропрогрес”, а Иван Мутов потъна вдън земя. Той бе привлечен като обвиняем преди година за 14 отделни случая на измама, които във внесения обвинителен акт са редуцирани до десет. Ако предприемачът бъде признат за виновен може да получи от 1 до 8 г. затвор.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново