Фалшификатор сподели пред съда подробности по престъпна схема

Публикувано на чт, 17 Ян. 2013
1638 четения

Тарторът на разбитата преди три години във В. Търново група за изработка на фалшиви винетки за камиони свидетелства по делото срещу втора група фалшификатори. Софиянецът Мирослав Танков, който не без чувство на гордост признава, че се занимава с изработка на документи менте от 18 г., даде подробни обяснения за дейността на своите “колеги”.
Танков бе задържан в квартира на ул. “Вихрен 3” през април 2010 г. с 50 000 фалшиви винетки и 15 000 лева. Впоследствие бяха задържани още трима мъже, имащи отношение към изработката на неистински акцизи, винетки и документи, включително и бизнесменът Иван Иванов. Делото срещу тази група все още не е стигнало до съда.
Година по-късно в старата столица бе разкрита втора подобна група. При акцията “Фалшификаторите 2” бе ударена нелегална печатница в кв. “Асенов”, а в ареста се озоваха Атанас Атанасов, Божидар Блажев и Йордан Йорданов. През лятото на миналата година Атанас и Божидар получиха по две години затвор условно, след като признаха вината си. Делото продължи срещу Йордан, който според прокуратурата е финансирал нелегалната печатница. Той твърди, че е невинен и не знае нищо за дейността на Атанас.
Вчера Танков обясни, че с Йордан и Атанас се познават и че през 2009 и 2010 г. е давал на двамата да продават от собствените му винетки. Давал им ги на 30% от цената на истинските, а те ги продавали на половин цена на крайния купувач. Разликата от 20% оставала за тях. Мирослав дори е бил учител на Атанас в заянаята. На два пъти изпращал Атанас и Йордан до Румъния, за да вземат пратка от фалшиви холограми, изработвани в Китай. Мирослав дори изработил на Атанас фалшива лична карта и той получавал доставката на името на несъществуващ човек.
При второто пътуване до Румъния обаче Атанас задържал тайно част от холограмите и започнал сам да печата винетки, превръщайки се в конкурент на своя “учител”. Когато по-късно Мирослав се озовал в ареста след разбиването на собствената му печатница, Атанас му предложил да финансира печатницата в кв. “Асенов” и му обещал процент. Танков не успял да намери парите и Атанас заявил, че ще вземе необходимите 6000 лв. от Йордан. Последният поискал от Танков да гарантира, че ще намери пазар за винетките. Фалшификаторът заявил, че няма да има проблем за пласирането. След това обаче двамата заявили, че са се отказали от тази дейност, като според Танков, умишлено са го излъгали, за да не му плащат нищо и да го “извадят от играта”.
Според показанията на Мирослав, двамата му “колеги” си делели поравно печалбата, но не знаел Йордан да има специални умения и да се е занимавал пряко с изработката на ментетата. Показанията на Танков доведоха до промяна на обвинението срещу Йордан, който ще отговаря за помагачество, а не за съучастие. Поради това делото бе отложено за края на месец февруари.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново