Доказателствено искане отложи делото срещу Орлин Тодоров

Публикувано на ср, 19 юни 2013
394 четения

Делото срещу бившия шеф на ТЗ БОП Орлин Тодоров бе отложено в самия край на съдебното следствие. Въпреки че всички доказателства по делото вече са предявени и вчера трябваше да се премине към представяне на пледоариите на страните, единият от адвокатите на Тодоров – Елена Божурска, направи ново искане. Според нея към представените по делото веществено-доказателствени средства (ВДС), събирани със СРС, липсва определена документация, която се изисква по закон.
Адвокатката поиска да се направи анализ на процеса, с които е изискано и получено разрешение за ползване на СРС и проверка дали са спазени изискванията на закона по отношение на изготвените ВДС. За целта тя поиска да се направят справки в СДОТО, в наблюдаващата прокуратура и от мобилните оператори.
Наблюдаващият прокурор Валентин Вълков се противопостави на искането и бе категоричен, че всички ВДС, събирани със специални разузнавателни средства са били изготвени при стриктно спазване на изискванията на закона и посочените в него срокове.
След съвещание председателят на състава съдия Пламен Борисов отхвърли повечето от направените от Божурска искания. Тъй като се оказа, че по делото действително липсва уведомление за изискване на ВДС, съставът постанови документът да бъде предоставен от СДОТО. Също така ще бъде изискана справка от трите мобилни оператора за два от подслушваните телефонни номера. “Искам да помоля, ако защитата има други искания, да ги представи сега, а не на такива порции, защото това започва да прилича на злоупотреба с процесуални права”, предупреди съдия Борисов. Делото ще продължи едва след лятната почивка на съда, като следващите заседания са насрочени за 17 и 18 септември. Тодоров е обвинен в издаване на държавна тайна, престъпление по служба и възпрепятстване на правосъдието.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново