Докато полицията го търсила убиецът Йордан Бонев се криел като Тарзан в гората

Публикувано на вт, 15 ян. 2013
1095 четения

д-р Валентина Генова, директор на болницата в Церова кория

44-годишният Йордан Бонев от Драганово, който в петък преби до смърт своя съселянин Димитър Първанов, е бил обявен за издирване в края на миналата година. Директорката на държавната психиатрична болница в Церова кория д-р Валентина Генова обясни пред “Янтра ДНЕС”, че сигнал за бягството на Йордан от болницата е подаден в края на ноември. Мъжът бил на свободен режим и му било позволено да излиза и да се разхожда в района на болницата.
На 27 ноември м. г. не се прибрал в лечебното заведение и дежурният веднага се обадил в РУП – Горна Оряховица. “На 6 декември сме изпратили официално писмо, с което молим за съдействие за принудителното му довеждане и предлагаме да бъде обявен за местно и общодържавно издирване”, твърди д-р Генова и показва копие от писмото в доказателство на твърдението си. От областната дирекция на МВР признаха, че действително са били уведомени за изчезването на Йордан, но опитите им да го открият, останали безуспешни. Той не се задържал в къщата си в Драганово, а обикалял по горите, събирал храна и спял по ловни хижи, като се прехвърлял от място на място.
По думите на Генова Йордан страдал от параноидна шизофрения. Настаняван е над десет пъти в болницата, понякога с негово съгласие, в други случаи – със съдебно разпореждане. Папката с медицинската му документация е дебела почти една педя. За първи път е настанен в болницата през 1999 г., когато е освидетелстван и от ТЕЛК и от този момент получава инвалидна пенсия. Престоите му в лечебното заведение варират между 4 и 8 месеца. Според Генова обаче, след като излезел, не си пиел предписаните медикаменти, състоянието му бързо се влошавало и в крайна сметка пак се оказвал в Церова кория.
Последното му настаняване било от 3 август м.г. за срок от 4 месеца. То било извършено със съдебна заповед по искане на жители от Драганово, който Йордан тормозел в пристъпите си. Дни преди да избяга от болницата, внесли искане за удължаване на престоя му в заведението, а съдебното заседание, на което трябвало да се вземе решение за това, било насрочено едва вчера и ще бъде прекратено заради престъплението.
След като убил Димитър, Йордан се върнал в Церова кория. Обяснил, че е спал в хижа на 7 км от Драганово, но не споменал нищо за фаталния побой. Пред задържалите го полицаи разказвал невероятна история, че след бягството имал среща с корейци, които дошли да видят баба Ванга през 1953 г.
Въпреки че страдал от параноични пристъпи и халюцинирал, от наблюденията си лекарите не предполагали, че може да стигне до толкова тежко престъпление. Д-р Генова бе категорична, че ако Йордан бе приемал медикаментите си, дори при употреба на алкохол не би изпаднал в такъв пристъп, какъвто в крайна сметка е довел до жестокото убийство.
Директорката на болницата в Церова кория твърди, че проблемът с липсата на достатъчна грижа за психично болните извън лечебните заведения е много сериозен. Близките на много от тях не се интересуват от състоянието им и не полагат грижи и контрол, не следят дали си пият лекарствата. Според нея, трябва да се разработи стратегия на държавно ниво с активно участие на социални институции, да се изградят дневни центрове, в които за психично болните да се полагат грижи и да се работи за тяхната ресоциализация.
Пламен КАРАИВАНОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново