Близо 18 часа огнеборци гасиха пожар на сметището в Свищов

Публикувано на пт, 16 Авг. 2019
77 четения

За около 18 часа беше овладян пожарът на старото свищовското сметище, който възникна в сряда около 15 часа. Благодарение на бързата намеса на огнеборците е спряно разпространението на огъня към намиращите се наблизо вилна зона и горски масив. С огнената стихия се бориха 15 пожарникари с 4 автомобила от службите на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” във В. Търново, Свищов, Горна Оряховица и Полски Тръмбеш, доброволческият отряд към община Свищов, представители на Кризисния център в Овча могила, както и машини на земеделските кооперации.
“Нека гражданите да бъдат спокойни, защото мястото на пожара е заорано, локализиран е и не може да се разпространи. Денонощни дежурства на сметището дават екипи от пожарникари, за да сме сигурни, че няма да се стигне до ново възпламеняване”, заяви за “Янтра ДНЕС” комисар инж. Красимир Кръстев, директор на РД “ПБЗН” – В. Търново, който беше на мястото на пожара.
След получения сигнал за пожар на старото сметище на Свищов в сряда следобед, РИОСВ и Регионална лаборатория – В. Търново, непрекъснато следят данните от автоматичната станция за контрол качеството на атмосферния въздух в града. За периода от 16 часа на 14 август до 8 часа на 15 август не са отчетени превишения на нормите на измерваните показатели – озон, серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сероводород и серовъглерод. Още на 14 август е извършена проверка на място, по време на която с мобилна апаратура в района на депото са измерени същите показатели и не са регистрирани превишения.
Депото за твърди битови отпадъци на община Свищов е разположено югозападно от града, като на площ от 46,26 дка са депонирани 355 000 м3 отпадъци. През 2016 г. РИОСВ е издала заповед за преустановяване експлоатацията на депото поради въвеждане в експлоатация на Регионална система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол).
Община Свищов е предприела мерки за закриване и рекултивация на терена. На 13 август е сключен договор с ПУДООС за финансиране на проекта на стойност над 3 млн. лв. В най-кратък срок ще започнат дейности по техническа рекултивация на депото.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново