Апелативният съд отмени присъдите за въоръжения грабеж в с. Първомайци

Публикувано на вт, 14 май 2013
843 четения

Великотърновският апелативен съд отмени присъдите на 26-годишния Венцислав Петров – Гаргата и Марин Петров (39 години) – Бандалото, осъдени от ВТОС съответно на 10 и 8 години лишаване от свобода за въоръжен грабеж, придружен с отвличане. Дръзкото престъпление бе извършено в края на февруари 2011 г. в село Първомайци. Тогава двама маскирани и въоръжени мъже отвлякоха микробус “Пежо Боксер” на софийската дистрибуторска фирма “Мик”. Нападението било извършено в момента, в който водачът на буса спрял пред магазина на Евелин Дешев в селото. Превозното средство било натоварено с цигари за около 18 044 лв., като е имало и около 11 385 лв. оборотни пари. Нападателите взели 2600 лева, а другите били скрити в тайник, който шофьорът не издал. Малко след като отвлекли буса, маскираните закъсали в нива край Самоводене, изоставили го, заедно със завързания шофьор и се опитали да избягат. Благодарение на джипиес система, монтирана в превозното средство, следово куче и записи от видеокамери криминалистите за два дена разкриха нападателите – световния рекордьор по 200 метра бягане Николай Антонов – Таланта и Венцислав Петров – двамата от Разград. Малко по-късно бе задържан Марин Петров като организатор, а като обвиняем бе привлечен и Дешев.
По-късно експертиза показа, че Таланта има психични проблеми и не може да носи наказателна отговорност. Той бе настанен в специализирано заведение. Соченият за подбудител на обира Евелин Дешев бе признат за невинен от съда. Бандалото и Гаргата в началото на процеса се признаха за виновни, но делото не протече по реда на съкратеното следствие, заради категоричната позиция на Дешев, че няма нищо общо с престъплението. Според адвокатите на Марин и Венцислав, ВТОС не е взел предвид смекчаващите вината обстоятелства – т.е. техните самопризнания, и са обжалвали решението. Въззивният съд е посочил, че са налице нарушения на НПК, допуснати от магистратите на първа инстанция. Сред тях са откази за разпити на свидетели без изрично съгласие от страна на защитата те да не бъдат разпитвани.
Изводът на ВТАС е, че магистратите са формирали убеждението си от неправилно представен доказателствен материал и това е довело до опорочаване на процеса. Поради това присъдите са отменени и делото е върнато за разглеждане от нов състав на ВТОС.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново