Ало измами за над 500 000 лева е разкрил спецотрядът във В. Търново

Публикувано на пн, 18 юни 2018
4069 четения

Над 40 телефонни измами, извършени на територията на цялата страна на стойност за около 400-500 000 лв., е разкрил великотърновският спецотряд за борба с ало мафията от създаването си през пролетта на миналата година до днес. Установени и задържани са около 10 престъпни групи, съобщи гл. инспектор Илиян Личев, началник на криминалния сектор на областната дирекция на полицията и шеф на отряда.
От началото на 2018 г. до сега в областта са регистрирани две телефонни измами – през февруари и март, съответно в Свищов и Полски Тръмбеш. И на двете са установени мулетата, работата по тях продължава.
“Целта ни е да установим, задържим и осъдим всички лица по веригата, които участват в извършването на телефонните измами, като се започне от мулето и се стигне до ръководителите на тези групи. Преди да започнем да работим целенасочено с телефонните измамници обикновено се хващаха най-вече мулетата, лицата, които отиват да вземат парите. Нашата дирекция наложи нов начин на работа – да се установяват всички лица, които имат нещо общо с дадена телефонна измама”, коментира топ полицаят. Представителите на по-голяма част от тези заловени престъпни групи вече са осъдени, а други са с постоянна мярка “задържане под стража”, върнали са парите на пострадалите и си чакат присъдите.
Личев обяснява, че лицата, които извършват тези престъпления, са от три области на територията на страната. “Гнездата” им са във Ветово, Русенско, Левски, Плевенско, а във Великотърновска област са в Павликени, Горна Оряховица и Камен. “Там живеят т.н. бургуджии, които основно извършват тези престъпления. Става дума за лицата, които ръководят мулетата, и тези, които въртят телефоните. Мулетата са от всички останали етноси. Те се набират на случаен принцип, случва се да ги търсят и с обяви”, разяснява гл. инспектор. Всички ало измамници живеят в България, но в последно време въртят от Румъния, защото си мислят, че ще бъдат разкрити по-трудно. България е част от ЕС и българските и румънски полицаи си сътрудничат изключително добре, каза още топполицаят.
Самите групи си имат йерархия и определени роли на лицата, които извършват телефонните измами. Парите се вземат от мулетата, те са най-ниско в йерархията, има хора, които само въртят телефоните, т.е. те въвеждат жертвата в заблуждение, има и трета група лица, които ръководят мулета. Всеки член на групата получава определен процент от взетата сума. Мулетата вземат 20 %, тези които въртят и поръчителите си разделят останалите пари.
Според Личев най-активни в извършването на измами са групите, които живеят на територията на Великотърновска и Русенска област. Не се знае коя група коя измама е извършила, затова е трудно да се прецени коя група колко пари изкарва.
В последно време измамниците използват само лъжата, свързана с полицията, защото е хитро измислена и работеща. “Обаждат се, представят се за полицейски служители, обясняват, че се извършва операция, свързана със залавянето на телефонни измамници, искат съдействие от хората. Казват им, че ще им се обадят измамници и ги съветват да им дадат пари, които ще им бъдат върнати след приключване на операцията. Възрастните са склонни да помагат на полицията и дават пари. За борбата с телефонните измами полицията не иска пари. Хората по никакъв начин не трябва да дават пари на служители от полицията”, заявява Личев.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново