82-годишен дядо направи клопка на телефонни измамници

Публикувано на ср, 28 авг. 2013
689 четения

Трима телефонни измамници се озоваха в ареста, след като бдителен дядо не се вързал на измислената им схема и с помощта на полицията им направил “клопка”. Около обяд в неделя на домашния телефон на 82-годишния мъж от Велико Търново се обадил мъж. Първоначално дядото го припознал като свой познат, който в момента бил в чужбина, и измамникът веднага се опитал да го излъже. Попитал дали е получил колетната пратка, която бил изпратил преди няколко дни. След като получил отрицателен отговор, мнимият “приятел” заявил, че явно е станал проблем с доставката. Не уточнил какво точно има в пакета, но оставил мобилен телефон, който уж бил на куриера, който трябвало да донесе пратката. Помолил дядото да се свърже с него и да се разберат.
Възрастният мъж се обадил на посочения телефон, вдигнал друг човек, който потвърдил, че е куриерът, който трябвало да донесе колета. Обяснил, че той до преди ден е бил в митницата и куриерът платил от личните си пари 2300 лева, за да го освободи. Заявил, че ще го достави, ако възрастният мъж му възстанови разхода. Обяснил, че няма как да дойде до Велико Търново и посочил адрес в Павликени. Възрастният мъж уж се съгласил, но вече имал силни съмнения относно истинността на цялата история. Решил да се обади в полицията и да сподели опасенията си.
Служителите в ОД на МВР – Велико Търново веднага разбрали на какви хора е попаднал дядото и го убедили с негова помощ да ги спипат. Той заминал за посочения адрес в Павликени, като заедно с него към мястото потеглили и криминалисти от местния РУП, които зачакали “в засада”. Въпреки че в повечето телефонни схеми се използва “муле” при получаването на парите, за да няма връзка със самите извършители на измамата, сега на срещата отишли всички престъпници. В момента, в който взели парите и предали колета, криминалистите ги обградили и отвели в ареста. Това са 37-годишният Л. Л., Г. А. (43 г.) – и двамата от Горна Оряховица, и М. Ж. (39 г.) от павликенското село Стамболово. Всички имат криминални регистрации и са осъждани за измами. Привлечени са като обвиняеми и с постановление на прокуратурата са задържани в ареста за срок от 72 часа. Предстои внасяне на искане за налагане на постоянна мярка “задържане под стража”. Тепърва ще се установява дали тримата са отговорни и за други измами по схемата с колетите, извършени през последната седмица.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново