2,5 г. затвор за мъж, измамил фирма с над 60 хиляди лева

Публикувано на ср, 30 ян. 2013
602 четения

2 години и половина лишаване от свобода при първоначален строг режим ще трябва да изтърпи 52-годишният Асен Велизаров от Велико Търново. Районният съд в старата столица го призна за виновен за измама за 61 500 лева. Мъжът завлякъл свиленградска фирма чрез схема за фиктивна доставка на земеделска продукция през есента на 2011 г.
Велизаров се обадил в офиса на фирма “Орест” в Свиленград и се представил за Костадин Костадинов, управител на фирма “Принсес-Антония 2004”. Предложил да продаде на “Орест” царевица на изгодна цена. Управителят на фирмата Христо Петков проявил интерес и бил поканен да огледа стоката. Във Велико Търново представители на свиленградското дружество били посрещнати уж от Костадинов, който ги завел в свищовското село Козловец и им показал складирана царевица. Разбрали се “Орест” да купи 200 тона, сключили договор и купувачите си заминали. По-късно превели 61 500 лева по сделката и пристигнали в Козловец да товарят стоката.
Оказало се, че собственици на царевицата били съвсем други хора, които нямали нищо общо с “Принцес-Антония” и не знаели за никаква сделка. Петков се обадил в офиса на великотърновското дружество, от където му обяснили, че управителят Костадинов е починал няколко месеца по-рано. От “Орест” веднага подали сигнал в полицията. Оказало се, че Велизаров е бил собственик на “Принсес-Антония” до 2007 г., но прехвърлил фирмата си на Костадинов, с когото се познавали. Въпреки че управител на дружеството вече било друго лице, във Велизаров останали множество реквизити, в това число документи и печати.Те били използвани, за да се създаде достоверен “параван” за измамната схема. Бившият собственик на “Принцес-Антония” бил открит в Арбанаси, задържан и оставен в ареста с постоянна мярка “задържане под стража”.
По делото срещу него прокуратурата представила над 60 веществени доказателства ­ фактури, документи, печати, имащи отношение към схемата. С решението си по делото ВТРС осъжда Велизаров да възстанови цялата сума на измамената от него фирма. Той ще трябва да плати и 2500 лева съдебни разноски. Също така е приведена в изпълнение по-ранна негова условна присъда от 3 месеца лишаване от свобода. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново