2322 лв. присъди съдът на студент, ухапан от зло куче

Публикувано на пн, 9 Ное. 2015
488 четения

Студент, нахапан от злонравно куче, осъди стопанката на агресивното животно да му плати 2322 лв. за лечението и последвалите страдания.
Инцидентът е станал на 10 ноември м.г. в района на южния вход на НВУ “Васил Левски” във Велико Търново. Младежът от Нова Загора бил нападнат в гръб от голямо домашно куче. Животното било без повод и намордник заедно с още две по-малки кучета. Покрай тях били стопанката и синът ѝ. Без никаква причина голямото куче се спуснало към студента, впило зъбите си  в лявото му бедро, след което побягнало.
Собственичката на агресивното куче се притекла на помощ на нахапания студент и му обяснила, че друг път кучето не е имало подобни прояви на агресия. Кучето било наритано от сина на стопанката, след което сложили каишката на животното. Нахапаният студент бил откаран от двама приятели в Спешна помощ. Лекарите обработили раната и му поставили противобясната ваксина. През следващите дни болката и отокът на крака му се засилили и той заспивал трудно. Раната гноясала, младежът вдигал температура и се наложило близо месец да лекува последиците от ухапването. Изживял тежък психически стрес и напрежение. Наложило се да търси специализирана помощ, а лекарите са на мнение, че не се е възстановил и лечението му трябва да продължи.
Студентът решил да търси обезщетение и завел дело в Районния съд. На първа инстанция магистратите осъдили на 11 юни т.г. стопанката на злонравното куче да плати на студента 2000 лв. обезщетение за претърпените страдания и още 322 лв. разходи за медицинското му лечение.
Собственичката обаче обжалва пред Окръжния съд, твърдейки, че кучето не е нейно. В хода на делото било изяснено обратното. Според свидетелските показания в деня на инцидента стопанката дала телефона си на пострадалия и после многократно му звъняла.
Предявеният иск от нахапания студент е уважен от въззивния съд в пълен размер, заедно с лихвите. Освен това стопанката на агресивното куче е осъдена да плати и 500 лв. разноски по делото или общо 2822 лв.
Решението от 4 ноември т.г. е окончателно и не подлежи на обжалване.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново