2100 лева глоби за трима, фалшифицирали документ

Публикувано на вт, 15 Ян. 2013
512 четения

По 1000 лева глоба ще трябва да платят Милен Т. (32 г.) и Албена Б. (34 г.), обвинени за съставяне на неистински документ за продажба на товарен бус “Фиат Дукато”. Бащата на Милен – Георги е глобен със 100 лв. за съучастие. Полицията установила, че тримата са изфабрикували договора, след като турски гражданин, живеещ в Белгия, предявил претенции към возилото преди няколко месеца.
Турчинът имал строителна фирма в белгийския град Борнем. Сред служителите имало и българин – Петко И. от Павликени. Българинът имал претенции за съдружие в белгийската фирма “Масабо”, а освен това имало спор за неполучени пари от собственика. Според разследващите Петко отишъл на гости в дома на един от шофьорите във фирмата и незабелязано прибрал талона и ключовете за поверения на шофьора бус. След като си тръгнал с возилото, се прибрал в България. В Павликени продал буса на свой познат, като му дал ключовете и талона, а последният се опитал да го препродаде за 3000 лева на Милен.
За да се извърши прехвърлянето, документите трябвало да бъдат преведени от фламандски. Милен отишъл в агенция за преводи, където работела Албена Б. След справка жената отбелязала, че собственик на возилото не е Петко, нито неговият познат, а фирма “Масабо” в Белгия. Тогава Милен предложил да се състави неистински документ за прехвърляне на буса от фирмата към баща му Георги. Албена се съгласила и с помощта на Милен и личните данни на баща му изготвили документа. Така успели да регистрират буса в “Пътна полиция” и нямало никакви проблеми до момента, в който собственикът на “Масабо” пуснал возилото за издирване. Схемата била разкрита и тримата били изправени пред Темида. Тъй като нямат предишни присъди и тъй като предвиденото за фалшификацията наказание е под 3 г. затвор, съдът е постановил да им се наложат само глоби по чл. 78 от НК. Случаят с обсебването на буса от Петко И. ще се разглежда в отделно дело в Павликенския районен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново