200 лв. глоба за стопанина на куче, умъртвило бездомно четириного

Публикувано на пн, 16 сеп. 2013
763 четения

Огромно породисто куче разкъса безстопанствено, което умря от раните си. Кучето убиец е от породата “Кангал” и е собственост на бизнесмен, живеещ в ромската махала на Килифарево, разказа пред “Янтра ДНЕС” Стойна Младенова, служител в инспектората на Община Велико Търново. Собственикът на кучето ще отнесе глоба от 200 лева.
Заедно с природозащитничката Дияна Стефанова отидохме да проверим и заварихме кангала вързан с верига. Най-вероятно при нападението над бездомното четириного кучето е било пуснато свободно да се разхожда. То изглеждаше измършавяло, не добре гледано и най-вероятно от глад е нападнало бездомното куче, разказа Стойна Младенова. Природозащитничката купила каишка, синджир и храна за кучето убиец. Нищо не можем да направим друго в този случай. Ако общинският приют за кучета беше готов, веднага щяхме да конфискуваме животното и да го оставим в кучкарника, обясни Младенова.
Според Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Велико Търново глобата за собственик на куче, ухапало животно, е 200 лева при първо нарушение, а при повторно нарушение санкцията е в двоен размер. Според наредбата санкцията за нападение на домашно или дворно куче над човек е 500 лв.
От началото на годината до сега Инспекторатът към Община Велико Търново е съставил актове на собственици на домашни животни общо за 2200 лева. Сред санкционираните са над 90-годишен дядо, който отглежда две кози край брега на Янтра в старата столица, и собственикът на кравеферма с 24 крави в чертите на населено място.
Здравка МАСЛЯНКОВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново