2 години затвор за апаш, вдигнал на крак полицията в старата столица

Публикувано на чт, 18 Апр. 2013
526 четения

2 години лишаване от свобода при строг режим постанови Районният съд във Велико Търново за 52-годишният Силят И. за цяла серия от кражби. Апашът, който има в досието си 13 предишни присъди, подлудил полицията с постоянни набези и бягства в края на октомври и началото на ноември м.г.
Силят нямал постоянна работа и чрез познати се хващал като общ работник на различни обекти. Често се случвало да остане без средства и прибягвал към престъпленията. Не се посвенил да обере собствената си племенница в средата на август м.г., като задигнал 60 лв. и 14 евро от къщата на роднината си. На 22 октомври, Силят се промъкнал в имот в старата столица, докато собствениците отсъствали. Откраднал инструменти, меден котел и проводници. Впоследствие задигнал инструменти от къща на британец в старата столица. При бягството си от имота, забравил личната си карта, която била предадена на полицията и апашът бил обявен за издирване.
Дни по-късно задигнал бензинова косачка от имот в с. Кисьовци. Прехвърлил се в Южна България и там продължил с престъпленията. Към 5 ноември органите на реда вече го търсели под дърво и камък. Силят избрал този момент да се завърне в старата столица. Пътувал през прохода Хаинбоаз с велосипед, към който била прикачена количка, пълна с “плячка” от кражбите. Попаднал на патрул на “Пътна полиция” и при вида на униформените, захвърлил колелото и хукнал в гората край пътя. Униформените служители го погнали, като довели и следови кучета. Силят успял да им се изплъзне и се добрал до Килифарево. При бягството обаче се препънал и си счупил ръката. На 6 ноември прималял от глад и слязъл от гората към града. В момента, в който излизал от магазина, по улицата преминал патрул, зает с издирването му. Силят се опитал да избяга и не спрял дори когато единият от полицаите извадил пистолет и заплашил, че ще стреля. Изстрелите във въздуха също не го стреснали и едва след като друг полицейски екип му отрязал пътя, крадецът бил задържан. Впоследствие прокуратурата му повдигнала обвинение за общо пет кражби, като стойността на всичко откраднато била 1187 лв. Силят направил самопризнания и помолил за минимално наказание, но предвид богатото му криминално минало, серията от престъпления и опитите за бягство, ВТРС е постановил да лежи 2 г. ефективн. Решението може да бъде обжалвано.
Пламен КАРАИВАНОВ  

loading...
Пътни строежи - Велико Търново