18 000 пиленца изгоряха във ферма край Беляковец

Публикувано на ср, 17 Апр. 2013
832 четения

Пожар унищожи напълно птицеферма край великотърновското село Беляковец. Огънят лумнал около 21,30 ч. във вътрешността на сградата и минути по-късно собственикът Т. В. се обадил на телефон 112. На място били изпратени два противопожарни автомобила с петима огнеборци от РС “ПБЗН” – Велико Търново. До пристигането им пламъците били обхванали почти цялата сграда, чиято дървена конструкция способствала за бързото разпространение на огъня.
Наложило се продължително гасене, при което пожарникарите са използвали близо 30 000 литра вода. Спасени са били две от помещенията в сградата, ползвани за битови нужди от собственика и работещите във фермата. Огънят обаче е унищожил целия покрив на постройката, с площ около 550 кв. м. В пламъците са загинали и 18 000 пиленца на по два-три дена. Птицефермата е напълно неизползваема след пожара.
По първоначални данни, пожарът е възникнал от неизправност в системата за отопление. Необходимата температура във фермата се поддържала чрез печки на твърдо гориво, но кюнците им минавали по дължина в непосредствeна близост до покрива през почти цялата постройка. По всяка вероятност металните кюнци са се нагрели до много висока температура, поради което е пламнала намиращата се в близост до тях дървена конструкция.
Собственикът е заявил пред полицията, че няма претенции за външна намеса при пожара и не е подал жалба за провеждане на разследване. По думите на кметицата на Беляковец Албена Беренска, мъжът не бил от селото. Постройката се намира в комплекс от ферми за отглеждане на най-различни животни западно от селото. Пожарът е застрашил сериозно и втора ферма със 7000 пилета, намираща се в непосредствена близост, но пожарникарите са успели да предотвратят прехвърлянето на огъня върху нея.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново