14 вещи лица представиха експертизите си по делото за грабежa на Хаинбоаз

Публикувано на чт, 12 сеп. 2013
890 четения

14 вещи лица и трима свидетели разпита вчера съдия Теодор Милев при възобновяването на делото за въоръжения грабеж на прохода Хаинбоаз преди две години.
Габровците Ивайло Василев, Иван Райков, Бойчо Тодоров и гватемалецът Хосе Мартинез бяха изправени пред Великотърновския окръжен съд за въоръженото нападение над 45-годишния Атанас Атанасов на 3 август 2011 г. Регионалният представител на “Булсатком” бе прострелян с автомат “Калашников”, недалеч от село Въглевци, докато пътувал към Стара Загора. Според прокуратурата нападателите са отмъкнали от автомобила му чанта с 65 656 лв. Срещу четиримата са повдигнати обвинения за въоръжен грабеж, причиняване на тежка телесна повреда, кражба на автомобил, унищожаване на чужда собственост и незаконно притежание на оръжия и боеприпаси. По делото е заведен граждански иск за нанесени неимуществени и имуществени вреди на стойност 415 000 лева.
Според експертизата на петима психиатри обвиняемите са вменяеми, разбират значението на постъпките си и могат да носят отговорност за тях. Спорен беше моментът с подсъдимия Иван Райков, който има мозъчно заболяване, причинено от травма от практикуваното от него екстремно колоездене. Петимата психиатри са категорични, че стресът, на който е бил подложен Райков при ареста и разпитите, може да окаже влияние върху показанията му, но не и да ги преобърне на 180 градуса, за което обвиняемият пледира.
Според тройната съдебно-медицинска експертиза, направена на 226-ия ден след нападението над Атанасов, ако не му е била оказана своевременна висококвалифицирана медицинска помощ, смъртният изход е бил неизбежен. Пострадалият беше лекуван дълго време в областната болница във Велико Търново и във Военномедицинска академия. Той е бил с тежък хеморагичен шок, засегнат таз, отстранени са двата му тестиса. Има тежка енцефалопатия и тази увреда на мозъка води до промяна на личността във времето. Трайно са засегнати седалищният нерв, скъсен е десният му крак. За загубената му работоспособност трябва да се произнесе ТЕЛК.
Адвокатите на подсъдимите се опитаха да докажат, че част от тежките травми на Атанасов не са в следствие на удар в главата с автомат “Калашников” със сгъваем приклад. Лекарите се съгласиха с констатацията, че тежката кръвозагуба, която простреляният е претърпял, може да предизвика мозъчни увреди, без да е имало травма на главата.
Според представената пожаро-техническа експертиза колата на нападателите “Ауди 80”, която се оказа крадена, впоследствие е била умишлено опожарена. Автомобилът е запален от вътре, от седалките, с лесно запалима течност. Колата е изгоряла до ламарини, гръмнала е газовата й бутилка. От направената съдебно-техническа експертиза на лаптопа и компютъра на Атанасов става ясно, че там е имало данни за събираните такси от абонатите на “Булсатком”. Изслушана беше и съдебно-икономическа експертиза за нанесените щети при нападението и опожаряването на колата на нападателите.
Съдът продължи работата си с изслушването на комбинираната химическо-балистично-дактилоскопска експертиза.

Простреляният Атанас Атанасов: “Искам справедливост”

– Г-н Атанасов, какви са очакванията ви от делото?
– Очаквам справедлив процес.
– За вас каква ще бъде справедливостта?
– Съдът ще реши. Няма как аз да реша. Искам справедливост.
– Според вас какво наказание трябва да получат нападателите ви?
– Не съм аз човекът, който ще реши.
– Адвокатите на подсъдимите на днешното заседание се опитаха да докажат, че не сте удрян по главата с автомат “Калашников”, а тежката ви мозъчна увреда е в резултат на голямата кръвозагуба от прострелването. Имате ли спомени дали сте удрян по главата?
– Имах белег от лявата страна на главата и лепенка. Косата ми беше подстригана от нея страна.
– В самия момент на нападението и стрелбата към днешна дата нещо спомняте ли си?
– След стрелбата си спомням чак когато вече бях във Военномедицинска академия. Пропуснал съм престоя си в болницата във Велико Търново.
– Ако можете да погледнете в очите четиримата обвиняеми, какво бихте им казал?
– Нищо. Нямам какво да им кажа.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново