1000 лв. глоба ще плаща жена, подала фалшив сигнал за домашно насилие

Публикувано на пт, 6 февр. 2015
1272 четения

1000 лева глоба на държавата ще трябва да плати С. П. от В. Търново за това, че подала неистинска информация относно оказано върху нея домашно насилие. Великотърновката сторила това под давление на майка си, но според прокуратурата следва да носи лична отговорност за деянието си.
С. П. живеела на семейни начала с И. А. Имали и малолетно дете. Бабата на детето на одобрявала връзката на дъщеря си с И. А., но до април м.г. това не създавало проблеми, тъй като първата живеела в Холандия. През април М. Я. се прибрала в България и поканила дъщеря си и мъжа ѝ да дойдат на гости, като доведат и детето. Те се отзовали на поканата.
Вечерта на 20 април между С. П. и И. А. възникнал скандал, докато били на гости. Мъжът се ядосал и си тръгнал. Бабата, в чийто дом се случило всичко, посъветвала дъщеря си да подаде сигнал, че бащата е оказал насилие върху детето си. Независимо че станала свидетел на цялата история и много добре знаела, че до насилие не се е стигало, М. Я. се обадила в дирекция “Социално подпомагане” и завила, че върху внука ѝ е оказан физически и психически тормоз. Изпратила и писмена молба до Районен съд – В. Търново, за откриване на производство по Закона за домашното насилие. На 29 април дъщеря ѝ С. П. също внесла такава молба, като по нея било образувано дело за оказано насилие на две отделни дати. След подадения сигнал до “Социално подпомагане”, детето било изведено от семейството и временно настанено в Дома за медико-социални грижи в Дебелец. Направен бил обстоен преглед на момчето, който не показал следи от насилие. Съдът издал разпореждане, с което бащата се задължавал да спре с посегателствата срещу жена си и детето. Била му наложена ограничителна заповед да ги доближава. Неочаквано на 12 май М. Я. и С. П. внесли искания за отмяна на заповедта, като заявили, че предишните им обяснения били неистински.
Прокуратурата обаче преценила, че майката на детето следва да бъде привлечена под отговорност за това, че разигравала няколко институции, като при това вменила на мъжа си престъпление. На С. П. било повдигнато обвинение по чл. 313 от НК, който предвижда до три години затвор за умишлено подаване на неверни данни в писмена декларация. Тъй като не е била осъждана до момента, държавното обвинение предложило само административно наказание, което ВТРС одобрил. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново