Златна монета на Йоан III Дука Ватаци откри проф. Константин Тотев на Трапезица

Публикувано на чт, 5 сеп. 2019
6009 четения

Златна монета от времето на император Йоан III Дука Ватаци откри археологът проф. д. изк. Константин Тотев при проучвания в северния сектор на крепостта “Трапезица” във В. Търново. Византийската перпера е изработена от 17-каратово злато и е била в обръщение през XIII-XIV век. Находката е изключителна рядкост, като до сега в старата столица са открити само няколко такива монети.
Перперата е намерена при проучвания на некропола около новооткритата църква № 23 в нейния североизточен ъгъл. Нетипично е да се поставят златни и сребърни монети в некропол, а това е втората перпера, която намираме на това място, посочи проф. Тотев, който е директор на търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН и ръководител на екип, ангажиран с разкопките в този сектор. Първата златната монета е извадена от земята през м.г., но тази е отлично запазена, допълва археологът.
От едната страна на перперата е изобразена света Богородица, която коронясва императора с царствен венец, а от другата има изображение на Христос, седнал на трон. “Йоан III Дука Ватаци е управлявал Никейската империя в периода от 1222 до 1254 г. Именно той е признал независимостта на българската църква и възстановил титлата “български патриарх”. Той е бил женен за дъщерята Елена на Иван Асен Втори. Наличието на такива монети от първата половина на XIII век в столично Търново е поредното доказателство за задълбочените връзки между Никейската империя и българското царство по времето на Иван Асен Втори. Възможно е тази перпера да е от по-късен период, тъй като те са били в обръщение до края на XIV век”, обясни доайенът в нумизматиката проф. д-р Константин Дочев.
Проф. Тотев работи заедно с още няколко археолози, а пом.-ръководители на екипа са директорът на Историческия музей в Раднево Пламен Караилиев и Надежда Ботева, ръководител на разкопките на крепостта “Хоталич” край Севлиево. С тях е и директорът на музея в Ботевград Рени Петрова. В експедицията участват още Галя Тодорова и Венета Славова.
Както “Янтра ДНЕС” първи писа, археолозите разкриват на крепостта нова кула, която е уникална по размери и архитектура. Съоръжението е по протежението на Западната крепостна стена и няма аналог сред разкритите досега кули, които са част от фортификацията на историческия хълм. В разчистването на кулата се включва екип от алпинисти, които работят под ръководството на археолога Никифор Тодоров.
Непосредствено до северната стена на църква № 23 започва некропол, от който досега са разкрити около 20 гроба, като 7 от тях са на деца, а 6 – на жени. При погребенията е открит интересен инвентар, характерен за градския бит. Сред любопитните и редки предмети е метална щипка за гасене на свещи.
Златина ДИМИТРОВА, сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново