Журналист от БНР представи свои книги в Елена

Публикувано на вт, 18 авг. 2015
208 четения

Журналистът Румен Стоичков представи пред еленчани и гостите на града книгите си „Преди забравата“ и „Из стръмнините на България“. Те съдържат 150 репортажа и 850 цветни фотографии, дело на самия Стоичков.

В книгата „Преди забравата“ десетина от репортажите носят очарованието на патриархата, на съхранената българщина, разпиляна из Балканите. В очерците се преплитат спомени за наследеното от предците, за вградените в битието на хората легенди и обичаи. В тях се долавят и надежди за бъдещето, свързани с възстановяването на храм, маркирането на туристическа пътека, създаването на къщи за гости и атракции за любителите на селския туризъм.

Втората му книга носи името „Из стръмнините на България“. Тя е своеобразно продължение на „Преди забравата“. Авторът я нарича така, защото в многото си бродения из малки селца и градчета осъзнава, че там някъде, в пределите на планините, възвишенията и височините има огромно богатство. Богатството на родината ни. Църквите, манастирите и параклисите,крепости и стражеви кули, то е и във фолклора в песните за юнаци, хайдути, за невъзможната любов, за скръбта, за Света Богородица, Св. Архангел Михаил, Св. Георги и кой ли още не.

През 1988 г. Стоичков постъпва на работа в БНР, където работи за Радио България, сутрешния блок и икономическа редакция на програма ”Христо Ботев”, за „Предаване за столицата” , „12+3” по програма „Хоризонт”, дългогодишен водещ на „Нощен хоризонт”. Автор е на стотици материали и репортажи за малки градчета и села, манастири, рухващи църкви, домове за стари хора, психиатрични клиники, читалища, сиропиталища, за хора с умствено изоставане, физически увреждания и др. Основната му цел е да покаже проблемите в места, които държавата и местната власт са забравили, че съществуват, да посочи път, по който могат да бъдат решени тези проблеми, да укори, да предизвика обществена дискусия, да помогне. Под вниманието му попадат и диаспорите ни Румъния, Сърбия, Австрия, Молдова, Украйна, Албания и др., търсещи близост с родината.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново