Житената питка се търкулна в Стражица за пета поредна година

Публикувано на пн, 17 окт. 2016
1006 четения

Кметът Румен Павлов замеси хляб, похвалиха го

За пета поредна година житената питка се търкулна в Стражица, за да покаже, че никой не е по-голям от хляба. Тази година едноименният фестивал се проведе на централния площад в родния град на сладкодумния вълшебник Ангел Каралийчев. И макар фестивалът да събра и по-обикновени, и по-височайши гости, всички те отдадоха нужната на почит на хляба, защото без него никоя трапеза не е истинска. Организаторите на фестивала “Житената питка” припомниха, че празникът се провежда винаги на 16 октомври, защото това е световният ден на прехраната и хляба.

Фестивалът премина в няколко части. Веднага след официалното откриване градоначалникът на Стражица Румен Павлов показа питката, която е замесил. Именитият шампион по борба обясни, че за хубавата житена питка са необходими много любов и качествени продукти. Всички, които опитаха питката на Павлов, споделиха, че се е справил майсторски.

По време на фестивала се проведоха няколко конкурса – за възстановка на народни обичаи, озаглавен “Никой не е по-голям от хляба”, надпяване „С питка на мегдана”, в което се включиха самодейни колективи от Стражица и съседните общини. Състезатели от новия клуб по борба „Румен Павлов 2016” направиха демонстрации. Много хора с интерес наблюдаваха борбите, които преминаха под мотото “Храната прави борбата”. Призьорите във всички конкурси получиха грамоти и парични награди.

Празнична пилешка гозба с киноа приготви на площада в Стражица усмихнатият Иван Звездев. “Киноата е малко позната култура, а в Стражица, на фестивала “Житената питка”, винаги сме новатори. Тук направихме първия курбан от сьомга преди три години, сега го приготвихме с киноа, за да популяризираме тази култура. Ако нашите деди бяха консервативни, днес нямаше да познаваме 90 % от кухнята си. Нямаше да знаем какво са боба, картофите, царевицата, фасулът, пиперът, доматите. За това трябва да популяризираме новите продукти като киноата, която е супер храна. Тя няма глутен и може спокойно да се консумира от хората, които имат непоносимост към белтъка на пшеницата”, сподели Звездев. По думите могат да я приемат диабетици, тя намалява лошия холестерол, има всички необходими аминокиселини, белтъчини, т.е. може да замести напълно месото. Човек може само киноа да яде и здравето му няма да се наруши по никакъв начин. Киноата е диетична, нисколарочина, допълни майсторът готвач.

Иван Звездев разкри, че в гозбата, която сготви на площада е сложил моркови, червени чушки, целина, пилешко, чубрица и киноа. Всичко това трябва да ври заедно, за да стане вкусно. Приготвената гозба готвачът разпределени на 412  порции, които бяха раздадени на хората.

Кулинарът обясни, че всяка година фестивалът става все по-силен, а надпреварата  между участниците равностойна. Питките стават все по-вкусни и по-добре украсени. “Тези фестивали са важни, защото хората имат нужда от събирания, да се повеселят в трудното ежедневие. Това малко или много ги зарежда с положителна енергия, поне за месец два напред. Настроението преди празника също е приповдигнато”, посочи с усмивка Зведзев.

Самите участници също споделиха, че са положили много усилия, за да се представят отлично. Един от най-личните и хубави кътове беше този на представителите на Сушица. Кметицата на селото Димитринка Калева обясни, че и тази година жените от селото са се подготвили блестящо. От името на читалище “Станчо Станчев”, кметството, клуба на пенсионера „Ехо от младостта” и земеделската кооперация „Златен клас” те почерпиха гостите на фестивала с по-стари и по-нови специалитети – мастакулките на баба, направени само от брашно, захар и свинска мас, питки с лук, баници с лук, комбас – тиква със сушени плодове, печени пилета вкусна сланинка и какво ли още не.

Весела КЪНЧЕВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново