Жена роди на паркинга на областната болница

Публикувано на пн, 17 юни 2024
1370 четения

32- годишна жена роди на паркинга на областната болницата. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия
Всичко се случило в петък следобед, когато разтревоженият баща паркирал на новия паркинг на болницата и хукнал да търси помощ.
В бързината, докато се ориентира, по коридорите срещнал д-р Мария Росенова, която е първа година специализант в хирургичното отделение.
„Бях на консулт в Спешно отделение и докато се прибирах към хирургията, мъжът ме спря, каза, че търси спешно помощ, тъй като жена му ражда на паркинга“, разказва д-р Росенова.
Младата лекарка веднага изтичала след мъжа, а за късмет на място се озовала и Петя Друмчева, която трета година учи за акушерка и поема дежурства в Спешно отделение като болногледач.
„Веднага извикахме колегите от АГ отделението, на тях им отне не повече от 2-3 минути, за да слязат. Заварихме жената на задната седалка, главата и раменцата на бебето вече се бяха подали, а секунди по-късно поехме детето в ръцете си. Хванах го, завъртях го, както е по правилата, и то изплака. Колежката Петя Друмчева помогна страшно много, притискаше пъпната връв докато, колегите слязат“, споделя д-р Росенова. Тя разказва, че в университета се изучава акушерство и гинекология, но до този момент се е сблъсквала с раждане само на теория.
Мигновено на място пристигат д-р Валериева и акушерка Севдалина Илиева, които поемат грижата за жената, а д-р Галя Николова – детето.
Бебето е момиченце. Има две имена – българско Илиана и турско Мелек. Тежи 2560 кг и е висока 47 см.
Това е четвърто раждане за майката Калинка Пенева. Тя е от град Сливен, където сега живеят първите й три деца и споделя грижите за тях с първия си съпруг. Любовта обаче е отвела в стражишкото село Сушица, където ще отглеждат малкото момиченце.
„Имах болки, но не бяха толкова силни, явно бая съм чакала. Тръгнахме в болницата, но докато стигнем, я родих в колата. Благодаря много на лекарите, на акушерките, че ми помогнаха и са толкова грижовни. Да са живи и здрави и да помагат на хората“, разказва Калинка.
Бебето е добре и е спокойно, казва още щастливата майка. Днес те бяха изписани, а жената споделя, че си мечтае децата й да бъдат щастливи и не крие, че би се радвала някои от тях да поеме по пътя на медицината. Категорична е, че това е най-голямото богатство на човек и уверява, че в България не е нито толкова трудно, нито невъзможно да се отгледат четири деца.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново