Зелена светлина за пълното обновяване на центъра и детския кът в Горна Оряховица

Публикувано на нд, 23 окт. 2016
329 четения

Със сигурност горнооряховци ще имат нов и по-добър централен градски площад, а паркът “Детски кът” ще бъде преобразен. Промяната става с близо 6 милиона лева, които вече са осигурени, съобщи кметът инж. Добромир Добрев.

Той подписа договорите за двата обекта, които са част от Инвестиционната програма на Общината и ще се финансират по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020.

За облекчаване на трафика на автомобили в централната градска част ще се изгради кръгово кръстовище.

Предвидено е цялостно обновяване на централния градски площад “Георги Измирлиев” и пешеходните подходи към него. Ще се подмени настилката, ще оформят сухи фонтани, ще се обособят тематични площадки за тихи игри. На новия площад ще има читалня на открито и свободна WI-FI зона. Предвидено е изграждане на подвижна сцена за провеждане на масови спортни и културни мероприятия, както и обособяване на зона за временна търговия. Проектът включва също и залесяване с дървесни видове с малка коренова система и широка корона. Около дърветата ще бъдат оформени места за сядане. Предвиждат се и зелени площи с цветни фигури.

В парк “Детски кът” по проекта е предвидено обособяване на зони за разходка, за пикник и за активен отдих. В тях ще бъдат монтирани съответните съоръжения за детска игра, за творчески изяви, за различни дейности и занимания, поясниха от кметската управа. Алеите ще бъдат с изцяло подменена настилка и осветени. Предвидено и допълнително озеленяване на парка, ще бъдат засадени нови дървета и храсти. Ще има и цветни композиции.

Проектът за градската среда е на обща стойност 5 988 104 лв. От тях 5 634 302 лв. са безвъзмездната финансова помощ. Общината се включва с 353 801 лв.

Кметът Добромир Добрев подписа и договора за реконструкцията на ул. “Иван Момчилов”, която е връзката с развиващата се промишлена зона в Горна Оряховица. Стойността на проекта е 1 617 530 лв. Средствата са 100 % безвъзмездна финансова помощ по ОПРР.

Новата пътна настилка ще поеме натоварването от тежките автомобили, като заедно с това ще се направят надлъжни и напречни наклони за отводняване. Предвидено е обособяване на подходи от пътното платно към съществуващите имоти, заустване на прилежащите улици, обособяване на тротоари, полагане на подходяща хоризонтална и вертикална маркировки.

Предстои да бъдат обявени обществените поръчки за дейностите по проектите. Очакванията на Община Горна Оряховица са същинските ремонти по обновяването на градската среда да започнат през пролетта догодина.

Здравка МАСЛЯНКОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново