Здравка Димитрова е обиколила половин Европа с колело

Публикувано на вт, 24 юли 2018
662 четения

Човекът е човек, когато е на път. Това не е просто клише, а начин на живот за Здравка Димитрова от Бяла черква, която обиколи половин Европа с колело. 27-годишната пътешественичка разказва, че обожава да посещава различни места и освен на Стария континент, е пътувала по цялото Източно крайбрежие на Северна Америка. Само за три месеца посещава десет европейски държави, изминава близо 4000 км, от които половината с колело.
Здравка е родом от Бяла черква, където учи до 4-ти клас. Средното си образование завършва в Павликени, след което заминава да учи “Мениджмънт” в Икономическия университет във Варна. Още в началото на следването си заминава на студентска бригада в САЩ. След като се връща в България, решава да замине отново и да завърши висшето си образование в САЩ, записвайки “Бизнес администрация” в Ричмънд, Вирджиния.
“Това, което ме впечатли там, е, че хората са много по-усмихнати и любезни, общуват много по-свободно, отколкото в България, независимо дали се в магазина, банката, или в университета. Начинът на обучение също е по-различен. Всяка седмица имахме тестове, много домашни, но тази система ми допадна повече и ми даде много добра подготовка”, разказва Здравка.
Докато учи, използва всяка възможност, за да посети различни места в огромната държава, като всеки път избира непозната дестинация. Почти всеки месец посещавала някой град или щат. Обиколила съм цялото Източно крайбрежие – от Мейн до Флорида, с усмивка споделя Здравка. Сред най-екзотичните ѝ пътешествия е до Хавай, а най-авантюристичното е до Аляска, където живее три месеца, един от които на палатка. Заради многото инциденти, там се появил и страхът ѝ от мечки. Затова едно от задължителните неща за всеки местен или турист е, когато излиза, да има в себе си спрей или специален пистолет срещу мечки.
“През последните години популацията на пъстърва е намаляла значително, а мечките се хранят основно с риба и намаляването ѝ ги принуждава да се приближават все повече до местата, където живеят хората, търсейки храна. Аз бях в град Сюърд, който се намира на юг и е обграден от планини. Природата там е много красива, но пък има и много диви животни и, разбира се, мечки”, обяснява Здравка.
След 6 години в Америка Зизи, както я наричат всички, решава да се върне в България и да се реализира в родината. Прибира се у дома през януари тази година. Тогава осъзнава, че познава Америка по-добре, отколкото Европа, и решава да си организира пътешествие, с което да научи повече за европейските държави. Към идеята се присъединява неин приятел – Лен Де Буи, който е от Белгия и познава от студентските си години. През февруари тази година Зизи и Лен се срещат в Белгия и обсъждат съвместния план за пътуването. Двамата решават да използват колело, за да се възползват максимално от удоволствието на пътешествието. Освен това велотуризмът е една сравнително евтина и много достъпна форма на пътуване. Предимството на този вид обиколки е възможността да посетиш интересни места, лесно и бързо да се придвижваш и да спираш, където си поискаш. Човек също така може да се запознае с много хора по време на почивките и да научи интересни места за даден район. В чисто психологически аспект пътешествията на две колела са израз на свобода и независимост, на приключенски дух и откривателство.
Зизи и Лен до последно не знаят от къде да започнат своето велопътешествие, но на 11 април потеглят от столицата към Сърбия. Първият град, в който спират, е Цариброд или Димитровград, както го наричат сърбите. Той се намира на 55 км от София и е първият град след българо-сръбската граница.
Пленена от адреналина, Здравка не усеща 66-те километра, които изминават с колелетата от столичния кв. “Симеоново” до сръбския град. Признава, че умората се появила на следващия ден, но това не ѝ попречило да поемат към следващата дестинация – Ниш. По пътя минават и през Бела паланка, където се оказва, че няма място за нощуване. Един от служителите в единствения хотел в града, който бил пълен, ги упътил към място, където могат да разположат палатката си. Там са посрещнати с голям ентусиазъм от група деца, които лагерували в района. “Децата бяха много развълнувани от нашето пътуване. Искаха да им разкажем повече за него. По едно време дойдоха и други младежи, които се присъединиха към нас, след като научили, че сме в Бела паланка. Бяхме като атракция за децата. А момчето от хотела се върна при нас и ни донесе вечеря, което беше изключително мило”, разказва Здравка.
По време на пътуването Зизи и Лен използват платформата couch surfing – нов вид туризъм, при който чрез специална онлайн платформа всеки може да си запази безплатна нощувка при местно семейство. Това е сравнително евтин и достъпен начин за пътуване по света. След като стигат до Белград, двамата авантюристи потеглят към следващите си набелязани цели и минават през Хърватска, Словения, Австрия, Чехия, Полша и Литва. От последната точка Здравка поема към Стокхолм, за да се види със свои приятели и заедно се отправят към Южна Швеция. Посещават и Копенхаген.
“В скандинавските държави виждаш един наистина различен начин на живот. Определено Дания е най-скъпата държава, която съм посещавала. Интересно за скандинавските държави е, че хората карат много колелета. Там няма толкова много коли и трафик, както в останалите държави. Това бе първото нещо, което ми направи впечатление, пристигайки в Стокхолм. Запитах се наистина ли съм в столицата на Швеция. Усещането беше много по-различно от всички останали столици. Това е един голям и много чист град, с много зеленина и красиви паркове. Направи ми впечатление също, че там всеки човек, независимо от възрастта, говори английски”, разказва Здравка Димитрова.
Най-трудният ден за нея от цялото пътешествие се оказва преходът между сръбските градове Крушевац и Крагуевац, който е около 75 км, но пътят им минава през множество хълмове и се оказва изключително труден за велосипеди. Най-дългият преход на две колела е в Австрия – 83 км. Последната дестинация за Здравка е Париж, откъдето се прибира в България на 27 юни, но със самолет.
След тримесечното си вълнуващо пътешествие Здравка е решила да се установи в София, където планира да остане известно време и да се опита да се реализира и, както казва, да усети вкуса на България.
“Когато споделих с мои приятели, че искам да се прибера в България, много от тях ми казаха, че няма какво да правя тук. Но истината е, че като човек, живял шест години в Америка и пътувал толкова много, мога да кажа, че където и да си винаги си оставаш емигрант. Може да се пребориш до известна степен с това чувство, може да не го усещаш всеки ден, но си оставаш чужденец. И на мен ми липсва мястото, за което да кажа, че се чувствам у дома”, споделя Здравка.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ
и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново